De Zweedse singer-songwriter Seinabo Sey scoorde in 2013 een gigantische hit met een remix die DJ Kygo van haar single ‘Younger’ maakte. Die is afkomstig van haar eerste EP ‘For Madeleine’, opgedragen aan haar moeder. De nieuwe EP ‘For Maudo’ is opgedragen aan haar overleden vader. “Burial is zo’n emotioneel nummer dat ik het nauwelijks kan zingen. Maar dat is goed, het is een therapeutische ervaring.”

Seinabo Sey wordt in 1990 geboren in Stockholm. Haar moeder is Zweeds en haar vader de in Afrika bekende Gambiaanse muzikant Maudo Sey. Mede daardoor is ze al jong bezeten van muziek en begint ze haar eigen liedjes te schrijven. In 2013 verscheen haar eerste single ‘Younger’, dat geremixt onverwacht een wereldhit werd.

Remix

Over het succes van Younger vertelt ze: “Mijn management had wat partijen benaderd voor een remix van Younger. De Noorse DJ Kygo liet niks van zich horen maar bracht zijn versie opeens zelf uit. Zonder dat hij alle losse onderdelen van de song had gekregen, leverde hij erg goed werk. Ik heb hem nog steeds niet ontmoet.” De Kygo-versie van Younger wordt onder meer een grote club hit in de VS.

Moeilijk om te zeggen

Haar vader overlijdt in 2013, Seinabo Sey draagt haar tweede EP For Maudo dan ook aan hem op. De liedjes zijn heel persoonlijk, soms op het ongemakkelijke af, aldus de zangeres: “Als ik zing, ben ik altijd honderd procent eerlijk. Ik zing vaak dingen die moeilijk zijn om gewoon te zeggen. Als ik het niet kan zeggen, is het een goeie tekst.”

Begrafenis

Van de nieuwe liedjes betekent Burial heet meest voor Seinabo Sey. “Ik schreef het twee jaar geleden en het was anders dan anders. Ik verzon een scene waarin ik op een begrafenis stond en beschreef wat ik daar voelde. Nooit eerder had ik zoiets fictiefs geschreven. Vlak erna overleed mijn vader en stond ik daadwerkelijk op een begrafenis. Burial bleek exact te verwoorden wat ik voelde op dat moment.”

©FaceCulture

Deel: