Eaves is de band rond singer-songwriter Joseph Lions uit Leeds. Het in april uitgebrachte debuutalbum What Green Feels Like slaat aan en Eaves speelt dit weekend op Lowlands. Lions maakt er een punt van dat hij zo eerlijk mogelijk is in zijn folky liedjes. “Waarom zou je verbergen wat je denkt of voelt? Waarom schrijf je dan liedjes?”

De nu 23-jarige Joseph Lions groeit op in een muzikale familie en speelt als tiener in diverse rockbands in Leeds. Hij gaat studeren aan het Leeds College of Music en begint daar meer traditionele singer-songwriter liedjes te schrijven. Als hij zijn werk online begint te zetten, wordt Lions snel opgemerkt door het Londense Heavenly label, dat hem een contract aanbiedt.

Geen blad voor de mond

Op What Green Feels Like neemt Lions geen blad voor de mond. Hij zingt onder meer over zijn drinkproblemen en liefdesperikelen. Dat voelt soms ongemakkelijk voor Lions maar hij vindt het wel belangrijk om te doen: “Eerlijkheid in wat je doet is het allerbelangrijkst. Er zijn al genoeg mensen die liegen. Soms vind ik een tekst bijna te eerlijk. Dan kun je twee dingen doen: je laat het zo of vervangt wat woorden en maakt er een raadsel van. Meestal ga ik voor de eerste optie.”

Ongemakkelijke situatie

In de single Dove In Your Mouth is Joseph Lions zo eerlijk dat het een ongemakkelijke situatie opleverde. “Het gaat over mijn vriendin Suzanne”, vertelt de zanger. “Toen ik het schreef gingen we een beetje met elkaar maar ze wist nog niet dat ik echt gek op haar was. Ik twijfelde of ik haar naam in de tekst moest gebruiken.” Lions doet het wel. Eaves-drummer Barney Riley herinnert zich de eerste keer dat de band het nummer oefende: “Joseph legde de band in de oefenruimte uit waar het over ging. We speelden Dove In Your Mouth en wie komt er binnenlopen precies op het moment dat we bij de zin ‘Hey Suzanne’ zijn? De echte Suzanne dus! Joseph slikte haar naam ter plekke in.”

Eaves speelt zaterdag 22 augustus op Lowlands.

©FaceCulture

Deel: