Lowlands is voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht. “Niet leuk”, erkent festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. Toch is hij niet in paniek. “Het hoort bij de cyclus waarin je als evenement zit. We hebben een beetje last van de zwaartekracht van zoveel jaar uitverkopen en nu komt het aan op veerkracht.”

“Ik denk niet dat we uitverkocht zullen raken”, zegt Van Eerdenburg. “Het loopt wel gestaag door, maar we gaan niet de 55.000 kaarten verkopen. Het is natuurlijk leuk om uit te verkopen, dat zal ik niet ontkennen. Maar het hoort gewoon bij de cyclus waarin je als evenement zit, denk ik. We hebben een beetje last van de zwaartekracht van zoveel jaar uitverkopen en nu komt het aan op veerkracht.”

Jarenlang was Lowlands al maanden voordat de eerste tenten in Biddinghuizen waren opgezet, zeker van een uitverkocht huis. Volgens Van Eerdenburg had dit succes ook een keerzijde. “Als je tien jaar zo snel uitverkoopt als wij uitverkocht waren, dan heb je ook een groep mensen die zegt ‘nou, die mensen komen niet meer voor de muziek of ze zijn kritiekloos'”, legt hij uit.

“Je krijgt allemaal dat soort krachten die gaan werken en daar krijg je op een gegeven moment een beetje last van. Het is ook zo dat er weinig doorstroom is geweest de afgelopen jaren. Een heleboel mensen weten niet eens dat je na februari nog een kaartje kunt kopen.”

Ook de concurrentie van nieuwe festivals als Down The Rabbit Hole – het kleine broertje van Lowlands, beide festivals georganiseerd door Mojo – en Best Kept Secret van het Duitse FKP Scorpio speelt Lowlands parten. “Mensen gaan op een gegeven moment denken ‘ik moet toch eens ergens anders heen’. Mensen worden ouder. Ik denk dat het bij het natuurlijke proces hoort van een festival dat je op een gegeven moment helemaal top of mind bent, en dat iedereen het fantastisch vindt en dat we naar een reset van ons concept toe moeten.”

Van Eerdenburg, sinds 2002 festivaldirecteur, ziet een mooie taak voor Lowlands weggelegd. “We moeten opnieuw aan de mensen uitleggen dat Lowlands geen festival is zoals Werchter of Pinkpop met enorme grote namen. We proberen de nieuwe headliners een kans te geven”, legt hij uit.

“Het gaat veel meer over de hele breedte van het programma. Wat er in de X-ray gebeurt is net zo belangrijk als wat er in de Alpha gebeurt, misschien zelfs wel belangrijker. Dat is een bepaald publiek dat wat minder op headliners gedreven is. En als je al zolang als wij uitverkocht zijn en zo’n goede reputatie hebben, is het onontkoombaar dat er mensen binnenkomen die steeds hogere verwachtingen hebben en steeds grotere headliners willen zien.”

Van Eerdenburg benadrukt dat Lowlands niet een festival is dat drijft op headliners. “Wij zijn een festival dat tussen de hele kleintjes en de hele grote in zit, waar we proberen die nieuwe ontwikkelingen in muziekland te laten zien. Dat moet geherdefinieerd worden naar het publiek toe en dan denk ik dat het publiek wel weer komt.”

©FaceCulture

Deel: