Limburg kent vele pareltjes als het gaat om festivals. Zo heb je natuurlijk het welbekende Pinkpop festival in Landgraaf eb de Zomerpark feesten in Venlo. Een ander pareltje is ParkCity Live in Heerlen. Een tweedaags festival waarbij jong en oud bij elkaar komt om onder anderen het begin van de zomer(-vakantie) te vieren. Met een line up, die ook dit jaar niet min was. Met zowel nationale als internationale artiesten wordt er twee dagen lang gefeest, geproost en geleefd op het Bekkerveld in Heerlen.

ArVee

Het openings nummer werd verzorgd door de Vaudevillian Rock n’ Roll band – zoals de zanger het zelf graag noemt – ArVee. ArVee wist de openingsplek op ParkCity Live te bemachtigen door het winnen van het We Aar Bek Band Contest. Het veld was nog bijna helemaal leeg, meelijwekkend leeg. Je kon merken dat de grote, theatrale muziek met een verhaal van de zanger Ruben Verkerke en zijn band nog niet echt Zuid-Limburg was ingewaaid. Toch was het een aangenamen verassing. Met 7 man sterk brachten ze muziek ten gehoren die behoorlijk wat was afgekeken van o.a. The Blues Brothers, Frank Zappa en onze eigen Jett Rebel. Dat muzikale geluid maal het energielevel ‘Standje Marcel Veenendaal’ was hetgeen wat ArVee haar eigen geluid leverde. Een geluid dat zich samen met het weer een perfect team vormde als de openingsact voor ParkCity Live 2015.

Mister And Mississippi

Met een zon die over het festivalterrein brandt, komt een band als Mister And Mississippi als geroepen. Even terug naar de rust en de verfrissing die het publiek wel kon gebruiken. Niks ontbrak; De band was in vorm en de setlist keuze was goed doordacht, maar toch bleef het publiek matig. Veel geruis in het publiek en weinig aandacht voor de band (behalve bij wat aantal mensen op de voorste rijen). Tijdens ‘Same Room Different Houses’ werd er maar matig door het publiek meegezongen en een aantal meiden waren drukker bezig met de aandacht van de camera dan de band. Toch speelden ze met energie en waren de meeste nummers mooi, fragiel en loepzuiver. Blijkbaar kon zelfs Mister And Mississippi de hitte niet verkoelen en de houvast op het publiek pakken.

Kenny B

Waar ArVee de lijn al een beetje trok, rekte Kenny B het verder uit. Met een warme zon van 28 graden bracht hij het nog meer naar tropische sferen. Vol energie nam hij het publiek mee in zijn muzikale rit. ‘Surinamer of geen Surinamer, wij zijn vrienden toch?’, riep Kenny B op geheel eigenwijze naar het publiek. Het nummer ‘Vrienden’ werd daarna gelijk ingezet en moeiteloos meegezongen door het publiek. Ondanks dat Kenny B een ijzersterke set had, bestaande uit eigen nummers en een cover van Bob Marley (‘Could You Be Loved’), was er toch maar één nummer waar het gehele publiek de gehele show op zat te wachten: ‘Parijs’. Zijn grote hit, die moeiteloos en woord voor woord werd meegezongen door het publiek. Liefde bracht Kenny B over aan het publiek, en als hij je hart nog niet had gestolen dan was je er na zijn ijzersterke show niet aan ontkomen.

The Gentle Storm

ParkCity Live regelde met The Gentle Storm een prachtig voorproefje voor de bezoekers die kwamen voor de afsluiten de act van de dag: Within Temptation. ‘The Gentle Storm’ is een samengesteld project van zangeres Anneke van Giersbergen en multi-instumentalist Arjen Lucassen. Dat ook vrouwen aan de top van rock muziek kunnen staan werd door The Gentle Storm weer bewezen. Hoewel de mannen in aantallen in de meerderheid waren, waren het toch de power vrouwen: Anneke van Giersbergen (lead vocal), Marcela Bovio (backing vocal) en Merel Bechtold (guitars) die voornamelijk de show stalen. Als een echte diva van de rock muziek betrad van Giersbergen samen met haar liveband het podium. Het ene na het andere nummer vloog om je oren, maar het was niet de goede live kwaliteit wat het optreden van The Gentle Storm zo goed maakte. Het was de energie en de vreugde waarmee de band de nummers speelde wat het optreden zo bijzonder maakte. Fans gingen uit hun dak en ook de jongere generatie, die al een uren lang bij het hek stonden gekluisterd om zo dicht mogelijk bij Kensington te kunnen staan, lieten zich niet tegen houden om zichzelf over te geven aan de muziek. De krachtige samenzang tussen beide zangeressen gaf je kippenvel all over the places. The Gentle Storm kwam, The Gentle Storm overwon en The Gentle Storm bleef, want dit was een optreden dat veel mensen niet snel zullen vergeten.

Roger Hodgson

Ieder festival line-up heeft wel zo’n artiest waar veel mensen erg naar uitkijken, maar waarvan ze geen idee hebben hoe het gaat uitpakken. De vreemde eend in de bijt. Ook Parkcity Live had zo’n artiest. Roger Hodgson, bij veel mensen bekend als ex-bandlid van Supertramp, had een gaatje vrij gemaakt in zijn world tour schema om op te treden in het prachtige Heerlen and God blessed he did so! Met een setlist die grotendeels bestond uit nummers uit zijn tijd in Supertramp, kreeg het publiek met de grootste meezing hits om de oren gegooid. Jong en oud zong mee met hits als ‘Take the Long Way Home’, ‘School’ en ‘Dreamer’, maar ook nummers van zijn eigen solo carrière als ‘Had a Dream’ en ‘Only Because of You / Lord Is It Mine’ werden met open armen door het publiek ontvangen. Er hing een gemoedelijke sfeer, Roger Hodgson is nog steeds in vorm en zijn band tipt aan het zelfde niveau als dat van Supertramp. Met gemak wist Hodgson het publiek een uur lang te boeien. “I’m so glad we are back in Holland. It’s been a while but I’m going te make sure that we are coming back one day!” waren de woorden waarmee Hodgson en band het podium wilden verlaten, maar voordat ze überhaupt al een stap van de bühne hadden gezet scandeerde het publiek al het overbekende “We want more!”. Na een kleine encore, bestaande uit de grote meezing hits ‘Give a Little Bit’ en ‘It’s Raining Again’ verliet Hodgson in stijl het podium en kon het publiek alleen maar uitzien naar september, als hij weer terugkomt naar Nederland.

Kensington

Roger Hodgson was nog maar net van het podium verdwenen en de drukte op het veld van de mainstage nam toe. Jonge tienermeisjes waanden zich een weg naar voren om zo dicht mogelijk bij hun idolen te kunnen staan. Tevergeefs weliswaar, want het veld stond al afgeladen vol met Within Temptation fans die alvast een perfecte plek hadden gereserveerd. Voor veel bezoekers werd Kensington het hoogtepunt van de dag, ondanks dat het Within Temptation was die de eerste dag zou afsluiten. Kensington speelde de show niet echt anders dan anders. Opener ‘All For Nothing’ pakte het publiek gelijk in en tijdens de nummers ‘Send Me Away’ en ‘Let Go’ werd er volop meegesprongen. Opvallend was dat de band de special effects (waar de band tegenwoordig toch wel om bekend staat) ditmaal had thuisgelaten. Pogingen tot crowdsurfen tijdens ‘Don’t Look Back’ en, een poging tot, een triple schouder stand bij ‘Home Again’, maar bovenal liet het publiek zich meevoeren op de onweerstaanbare klanken van de band. Kensington wist wederom een strakke set te leveren waarbij ze geen een steekje liet vallen.

Within Temptation

Van Within Temptation weten we inmiddels dat ze graag hard gaan en er een rock feestje van wil maken. Letterlijk ditmaal, want er werd door het publiek “Happy birthday” gezongen voor de zangeres Sharon den Adel, die op Parkcity Live haar verjaardag vierde. De echte fans bestempelden het optreden als een super briljant optreden. Qua live performance was Within Temptation weer strak zoals we meestal wel van de band gewend zijn, maar toch kreeg ze niet het gehele publiek mee. Er werd gezongen, gesprongen en op eigen manier gedanst. In zijn algemeenheid was Kensington misschien inderdaad een betere afsluiter geweest, maar Within Temptation gaf fans de avond van hun leven en houdt zich na al die jaren, nog steeds staande tussen de nieuwe generatie bands.

Het was een prachtige eerste dag, waarbij er voor ieder wat wils was. Als de tweede dag de zelfde kwaliteit levert als de eerste dag heeft Limburg er zeker een nieuw must go festival bij.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

Deel: