Lowlands heeft haar programmering bijna rond. De organisatie van Lowlands heeft zojuist vijf nieuwe namen toegevoegd aan het affiche van 2015.

Comeback voor Lianne la Havas

Terwijl wij dachten dat de jazzy folk- en soulzangeres uit Londen na haar jubeljaar 2012, met onder meer haar succesdebuut ‘Is Your Love Big Enough?’ en een glorieus optreden op Lowlands, van de aardbodem verdwenen was, toerde zij gewoon de wereld rond. Nu is er dan eindelijk een nieuwe plaat klaar, en kunnen we ons wederom verheugen op de muzikale erfgename van Erykah Badu, Lauryn Hill en Joan Armatrading.

Balthazar terug naar Lowlands

Het gaat stiekem best hard met Balthazar, de Vlaamse indiepopband die hier vijf jaar geleden schuchter debuteerde in de India, maar op Lowlands 2013 al een nokkievolle Alpha inpakte alsof ze hun Wijze naamgenoot uit het Oosten zelf waren. Hoor hun nieuwe prachtplaat ‘Thin Walls’ maar eens. Maar live, ja live, dan pakt de vierde dimensie je in.

De grote doorbraak Kenny B

Hoe groot is de kans dat er nog meer succesvolle 53-jarige Surinaamse zangers zijn met een verleden als beroepsmilitair, politicus, lid van Ronnie Brunswijks junglecommando en vredesonderhandelaar, om daarna vanuit zijn nieuwe thuisland Nederland eerst in Suriname een superster te worden, en vervolgens ook hier gigantisch door te breken met een Nederlandstalig nummer? Just sayin’. En niet alleen dankzij die ultieme lentehit ‘Parijs’ (7 weken op #1!) waan je je bij Kenny B. straks in ’t paradijs.

Joost van Bellen neemt de techno mee

Wie Joost van Bellen zegt, zegt Rauw. Vroeger zei je RoXY. Maar Lowlanders zien onmiddellijk zijn besnorde alter ego Horst The German voor zich, als uitbater van de vochtig rockende nachtclub Tļtty Twļster. Dat diezelfde Joost van Bellen dit jaar in de Bravo een technoset komt draaien, klinkt dan misschien wat gewoontjes, maar is zo atypisch dat het weer opwindend is. En reken maar dat het knoeperhard wordt, dat het tentzeil zal wapperen en de vloerpallets gaan klepperen. Verrassingen? Joost mag het weten.

Projekt Rakija brengt Balkan uit Brabant

Weinig West-Europese landen waar balkanpop zoveel voetjes van de vloer krijgt als Nederland, dus is het wel toepasselijk dat Lowlands deze band gewoon uit ons eigen Tilburg viste. Dat zanger en gitarist Igor van origine een Bosniėr is, is natuurlijk mooi meegenomen, net als de muziek: een fijne pot Bosnische volksmuziek, op smaak gebracht met elektronische beats, een snufje reggae, een kledder rock en reteswingende blazers. Hoppaaa!

Op de website van Lowlands is uitgebreide informatie te vinden over deze bevestigingen en eerder aangekondigde acts zoals Ben Howard, Major Lazer, The Chemical Brothers, Underworld en Mark Ronson. Ook zijn de buitenoptredens en het comedyprogramma inmiddels bekend.

Foto (c) Hans Kreutzer, archief Maxazine.nl

Deel: