Op maandagavond 1 juni stond de Ierse zanger Chris de Burgh in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Er werden oude nummers gespeeld, maar ook werd er muziek gespeeld afkomstig van zijn meest recente album ‘The Hands Of Man’, dat vorig jaar is uitgebracht.

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh22De avond werd geopend met ’The Hands Of Man’ van het gelijknamige album. Een zeer geschikt nummer om het concert mee te beginnen. Gevolgd door ‘Big City Sundays’, ‘Light On The Bay’ en het energieke ‘Have A Care’. Hierna volgde een cover van het welbekende ‘Drunken Sailor’, dat door heel de Heineken Music Hall luidkeels werd meegezongen.

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh20Er werd een grote bruine zetel op het podium geplaatst. De Burgh nam plaats en vertelde dat hij erg moe was na de lange tour. Hij vroeg of er iemand uit Volendam kwam. Een aantal “Ja’s” klonken door de zaal. Hij vroeg specifiek naar het vissersdorp, omdat hij daar heeft gezongen tijdens een benefietavond voor de slachtoffers van de vuurwerkramp tijdens de jaarwisseling van 2000/2001.

Hij haalt een groot fotoalbum te voorschijn en bladert er doorheen. “Elke opa en oma heeft mooie verhalen over het verleden te vertellen. Daarom heb ik ‘Trough These Eyes’ speciaal voor oude mensen geschreven, omdat zij respect verdienen.”, vertelt de zanger. Tijdens het nummer bladert hij door het fotoboek en pakt er een rode roos bij.

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh24De Burgh kan prachtige verhalen vertellen, maar er werd niet alleen geluisterd gedurende de avond. Er werd gedanst en gezongen. Bijvoorbeeld tijdens ‘A Spaceman Came Travelling’. Na het intro stond een groot deel van de Nederlandse fans op en begon luid mee te zingen met het refrein “Lalalalalala”.

Het eerste deel van de show werd afgesloten door ‘Man On The Line’. Er werd flink losgegaan op dit up-tempo nummer. Voor de senioren voelde het alsof ze weer in de discotheek stonden in de jaren 84, toen het nummer uitkwam.

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh10Na de pauze stelt Chris zijn bandleden voor: Op de gitaar Neil Taylor, achter de drums Tony Kiley, Nigal Hopkens op de toetsen en Dave Levy bespeeld de basgitaar. Naast de bandleden werd er nog iemand voorgesteld aan het publiek. ‘De man die de merchandise verkoopt is erg eenzaam en heet Tony. Hij zal het leuk vinden als jullie hem na de show bezoeken’, aldus Chris. Uit deze actie blijkt dat de 66-jarige Ier nog vol met humor zit. Ook zei hij tijdens zijn praatje dat het in de Heineken Music Hall natuurlijk veel leuker was dan bij Fleetwood Mac, die bij de buren in de Ziggo Dome speelde.

De 2e set begon met een aantal akoestische songs. Tijdens ‘Missing You’ sloegen de echtparen armen om elkander heen en ging de gedachten uit naar de mensen die er niet meer zijn. Alle liedjes die Chris heeft geschreven zijn voortgekomen uit verhalen. Tijdens een boottocht sprongen er allemaal dolfijnen rondom de boot, een prachtig beeld. Dit heeft geleid tot het nummer ‘Pure Joy’.

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh1Toen hij aankwam in Nederland, liep hij even door de grachten van Amsterdam. Daar werd hij aangesproken door een dame: “Oh my God, you’re Chris de Burgh!”, “Yes, I know” antwoordde hij hier nuchter op. De dame had een verzoekje of Chris alsjeblieft ‘The Head Of The Hearth’ voor haar wilde zingen. Tijdens zijn solo section kwam dit nummer dan ook voorbij. Voor het nummer ‘Breaking My Heart’ ruilde Chris zijn gitaar in en nam plaats achter de piano.

Het prachtige ‘Borderline’ was het laatste lied van de solo section. Tijdens dit nummer komt de kenmerkende stem van De Burgh goed tot recht. Het hoge “There’s no borderline, no borderline” kan hij nog altijd foutloos zingen. Na dit nummer verteld Chris dat iedereen zo hoog kan zingen, zelfs op zijn leeftijd: “Je wordt ouder, gaat vroeg naar bed, laat de alcohol staan… en dat alleen om nog hoog te kunnen zingen. Ik heb best wel een saai leven, maar ik kan gelukkig nog wel de hoge noten halen!”.

Nadat de band weer plaatsnam achter de instrumenten werd het intro van ‘The Words I Love You’ gestart. Het publiek werd helemaal wild en liep naar voren. Een grote groep fans stond dicht tegen elkaar aan voor het podium en zongen braaf mee met de Ier.

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh11Het absolute hoogtepunt van de avond was tijdens het moment dat Chris zijn grootste succes: ‘Lady In Red’ zong. Hij liep een rondje door de zaal. Tijdens zijn ronde danste hij met zijn fans, vonden er omhelzingen plaats en werden er selfies gemaakt. Ondertussen zong hij zijn bekendste nummer foutloos door.

In totaal heeft De Burgh 28 albums op naam staan, waarvan slechts één ‘Greatest Hits’ en één ‘Collection’-CD. Helaas kunnen niet alle nummers voorbij komen, en ondanks dat vanuit de zaal regelmatig het verzoek om ‘Carry Me’ te zingen kwam, ging hij hier helaas niet op in. Ook ‘Sailing Away’ kwam niet voorbij.

Nummers die wel werden gespeeld tijdens de tweede helft waren ‘Spirit of Man’, ‘Say Goodbye To It All’, ‘Don’t Pay The Ferryman’, ‘High On Emotion’ en ‘Shows Of New York’. Chris sloot de zeer geslaagde avond af met het rustige nummer ‘Go Where Your Heart Believes’.

Foto’s (c) Dexter Reijsmeijer, Maxazine.nl

Maxazine Dexter Reijsmeijer Chris DeBurgh3

Deel: