De keuze was eenvoudig: óf het feest en mee lallen van de Toppers in de Arena óf de echte muziek van Toto in Ziggo Dome. In de trein was het verschil al duidelijk wie waarheen ging. Op het plein voor de Arena was het wit van de mensen, een klein gedeelte liep door naar de uitverkochte Ziggo Dome.

Maxazine Hans Kreutzer Toto8Toto speelde een super strakke show; Wat wil je ook met muzikanten die aan zo’n 700 albums van diverse grote sterren en bands hebben meegewerkt. In deze tour speelde de originele bassist van het eerste uur, David Hungate, mee. Zanger Joseph Williams zong de sterren van de hemel tijdens de hits die voorbij kwamen ‘Pamela’, ‘Hold the line’, ‘Rosanna’ en natuurlijk ‘Africa’ hardvochtig meegezongen door het 40 plus publiek.

Maxazine Hans Kreutzer Toto10Geen groots lichtspektakel, maar eerder een ingetogen en knus concert. Zonder schermen, wat het lastig maakte voor de mensen in de zaal achterin, om echt wat te zien. De focus lag duidelijk op de muziek. De set bevatte een mix van hits en redelijk veel rustigere songs zoals ‘Bottom of your soul’, dat uiteindelijk in een uptempo nummer eindigde om het publiek er weer bij te trekken. Steve Lukather gooide er regelmatig zijn snerpende gitaarsolo’s in.

Maxazine Hans Kreutzer Toto12Vanavond was speciaal want Toto speelde een nummer dat ze al lang niet gespeeld had, ‘It’s not the same without your love’. Van het nieuwe album ‘Toto XIV’ speelde de band ‘Orphan’, een lekker stevig nummer dat het publiek pakte. ‘The road goes one’ werd opgedragen aan de overleden Toto bandleden: Jeff Porcaro, Dennis Frederiksen en recentelijk Mike Porcaro.

Maxazine Hans Kreutzer Toto2In Nederland was er vanaf het begin af aan een goede, warme en welkome band met Toto. De telefoontjes lieten de Ziggo Dome uitzien als een hemel met sterren. Tijdens ‘Rosanna’ kon je de compleetheid van de muziek van Toto horen, stem, bas, piano, percussie en de gitaar in de juiste hoeveelheden. Ze kregen ook allemaal even een solo in de live versie, al was de gitaar nadrukkelijker aanwezig.

De toegift begon stevig , waarna de mannen weer het podium af gingen om terug te komen en af te sluiten met hun superhit ‘Africa’, een langzamere versie dan verwacht. Zangtechnisch klonk het ook wat minder maar dat deerde niet, het concert duurde twee uur zonder voorprogramma en was gewoon lekker spelen zonder gedoe, typisch Toto.

 

Deel: