Snarky Puppy… Een band die minder uitleg nodig heeft dan menigeen denkt. Ze wonnen al een Grammy Award, hun vorige album piekte op vrijwel ieder niveau, en ze spelen meer dan 200 shows per jaar, vrijwel altijd uitverkocht. Dan mag je jezelf wel een van de meest interessantste bands in de hedendaagse jazz-scene noemen. En het wordt alleen maar interessanter, want Michael Liga vroeg het Metropole Orkest voor een heus concept album met Snarky Puppy op te nemen.

sylvaSnarky Puppy laat met ‘Sylva’ zien dat ze alles in huis heeft om de jazz naar een groot publiek te kunnen trekken, zonder de basis uit het oog te verliezen. Ze laat wederom een liefde voor het vak horen en lijkt te groeien met de dag. Ondanks het grote collectief verliest Snarky Puppy het eigen geluid nergens uit het oor, met als vanzelfsprekende hoogtepunten het trompetspel van Maz Maher en de voortreffelijke toetsenwerk van Bill Laurance.

Snarky Puppy schreef de zes werken op ‘Sylva’ speciaal voor het Metropole Orkest en breide een rode draad over het bos door het album. Het natuurlijke bracht de band verder terug in het gebruik van instrumentarium, gezien het Metropole Orkest natuurlijk dichter bij de natuur staat dan een elektrisch versterkte band, en daarom gebruikte Snarky Puppy op ‘Silva’ zelf ook alleen analoge instrumenten. Voor velen wellicht even wennen, maar al binnen een nummer klinkt het meer dan gewoon.

De DVD die bij ‘Silva’ is bijgeslote, laat het process van opname van de geweldige band zien. Onder leiding van Michael League weet Snarky Puppy wederom een meesterwerk af te leveren en het zal niemand verbazen als Snarky Puppy komende uitreiking van de Edison Jazz Awards samen met het Metropole Orkest het tweede deel van het programma zal verzorgen. (9/10) (Impulse Records)

Koop bij bol.com

Deel: