Vaak zullen ze niet in Kampen hebben opgetreden gelet op de infrastructuur in Kampen. Huub zag het aan en bewonderde de entourage waarin ze hun show mochten brengen. De Dijk is al jaren lang een vaste waarde in de polderpopgeschiedenis. In oktober kwam hun nieuwste plaat ‘Allemansplein’ uit waarmee ze inmiddels al ruim 6 maanden aan het touren zijn. Een tour die een doorslaand succes is. Overal steevast uitverkochte zalen en dat voor een band die al 34 jaar aan de top in Nederland staat. Op zich heel opvallend dat ze nog zo ongekend populair zijn gelet op het feit dat hun laatste hit al uit 1994 stamt met ‘Als ze er niet is’.

Hun albums staan echter altijd garant voor goud. Daar kunnen voetbalclubs nog een puntje aan zuigen hoe constant De Dijk al inmiddels 17 albums heeft afgeleverd. Al sinds jaar en dag weten ze hun albums op nummer 1 te krijgen. Die constante kwaliteit is uitzonderlijk in deze vluchtige tijden. Ook op ‘Allemansplein’ staan geen hits maar voelt het zo vertrouwd aan met ‘Alles komt goed’, ‘Allemansplein’ en ook ’Schaf de zondag af’ van hun nieuwe plaat komen live voorbij. Het is dan eigenlijk wel duidelijk waar de kracht van de Dijk in zit. De songs klinken direct vetrouwd en gaan over zaken van alledag die binnen komen recht in het hart gezongen uit het hart van Huub. Dansbare soul is de kern. De Dijk is geen theater band maar een clubcircuit band want vanaf de eerste tonen weten ze het knopje van een ieder te vinden die op dansen staat.

Vanavond is JB Meijers er weer bij daar hij nu al een tijdje een duo-baan heeft met de ‘Common Linnets’ en de laatste tour geregeld vervangen moest worden. De Music Club Kampen is ook weer afgeladen vol en de stemming zet er vanaf de eerste noten al weer goed in. Huub memoreert “de stad Kampen en zelfs Zwolle denk ik is leeggelopen want iedereen is hier” als aankondiging voor ‘Niemand in de Stad’. De band ziet er weer puntgaaf (dresscode strak in het pak) uit. De Nieuwendijk Horns vormen maken het geluid compleet en en swingt en bruist dan ook weer alsof ze net zijn begonnen. JB Meijers is toch meer ondersteunend want met name de blazers krijgen alle ruimte om te soleren en in de spotlights te staan tot groot genoegen van Huub.

Er is vaart én rust in het concert waardoor de aandacht voor meezingen en luisteren goed verdeeld is. De afsluiters zijn natuurlijk ‘Ik kan het niet alleen’, ‘Nergens goed voor’ en ‘Onderuit’ en met name die eerste titel geeft weer wat De Dijk overbrengt en teweeg brengt bij het publiek, een band met het publiek opbouwen en het publiek voor zich winnen. Voor Huub is dat inmiddels een koud kunstje zelfs als hij te tekst van ‘Allemansplein’ even vergeet en een spiekbriefje haalt en de band na de instrumentale versie opnieuw inzet klinkt er luid applaus. Music Club Kampen kan weer een geslaagde avond in haar analen bijschrijven. Het bier bleef nog lang doorstromen op deze avond en de Dijk liet een groot gat achter.

Foto’s (c) Rene Obdeijn/Maxazine

Deel: