Met een uitbundige concertdriedaagse van vrijdag 11 t/m zondag 13 september start Muziekgebouw aan ’t IJ de viering van zijn 10-jarig bestaan. Tijdens deze driedaagse is in en rond het gebouw muziek te horen als staalkaart van de programmering. Van een concert waarin alle acht topensembles van Nederland het podium delen tot een slaapconcert in de Grote Zaal. Ook de rest van het concertseizoen staat in het teken van het 10-jarig bestaan, zo maakte het Muziekgebouw vandaag bekend.

Hoogtepunten in het nieuwe concertseizoen zijn onder meer de wereldpremière van de kameropera Blank Out door Michel van der Aa in samenwerking met De Nationale Opera, en Bachs Matthäus Passion in samenwerking met De Nieuwe Kerk Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque Society gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. Daarnaast marathons als een tweedaagse met de negen pianosonates van Prokofjev door de Finse meesterpianist Olli Mustonen, een weekend met de oerversies van drie beroemde Bruckner-symfonieën en een integrale uitvoering in drie dagen van de vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj door het Britse Brodsky Quartet, dat live wordt opgenomen door cd-label Chandos. Ook zal de Duitse topzanger Matthias Goerne een uniek dubbelrecital geven in de serie Grote Zangers.

Wildcard voor Van Sambeek; Hamelin artist in residence
In het nieuwe seizoen speelt fagottist Bram van Sambeek de hoofdrol in de serie Zielsverwanten. Van Sambeek krijgt een wildcard voor vier concerten. Het eerste is Hotel Muziekgebouw, een nachtelijk concert door Van Sambeek op 11 september waarbij het publiek in bed de nacht doorbrengt in de Grote Zaal. Ook vindt in seizoen 15/16 het eerste Nederlandse Klarinetfestival plaats van 7 t/m 10 april 2016, met internationale topklarinettisten. Artist in residence in het nieuwe concertseizoen is de Canadese pianist Marc-André Hamelin. Hij geeft twee solorecitals én speelt in de Donderdagavondserie met Asko|Schönberg en Reinbert de Leeuw de bijzondere muziek van Olivier Messiaen.

De mooiste muziek van nu
Naast hedendaagse muziek brengt het Muziekgebouw concerten in de genres klassiek, elektronisch, jazz en wereldmuziek én muziek voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Het Muziekgebouw start vandaag met de kaartverkoop van seizoen 15/16 via www.muziekgebouw.nl/seizoen15-16. Tot 1 oktober geldt een vroegboekkorting oplopend tot 40%.

Deel: