Zondagmiddag om 16.00 vond de cd presentatie van de Nits plaats in De Duif, een voormalige kerk in het centrum van Amsterdam. Tegenwoordig doet deze prachtige kerk aan de Prinsengracht ook dienst als concertzaal. Veel klassieke concerten maar ook de, inmiddels uit jonge klassiekers bestaande Nits met drie ridders in de orde van Oranje Nassau. De kerk zat bomvol, ‘sold out’ voor de releaseparty van de live cd ‘Hotel Europe’.

Met deze release wordt de periode 1990-2014 bestreken. Als band heeft men al veel hotelkamers gezien en de heren trokken heel Europa door. Opnames uit Parijs, Keulen, Helsinki, Zurich, Wenen, Athene en Turnhout geven al wel aan dat de Nits een internationale band is die inmiddels haar sporen wel heeft nagelaten.

NIts-3De presentatie begint met een korte akoestische set met de bijzondere keuze ‘Whales of Tadoussac’ en ‘Bike in Head’. Daarna kwam Bart Steenhout uit België de groep aan een vragenvuur onderwerpen. Hieruit bleek wel dat de Nits geen standaard band is. Ondanks verzoeken van de platenmaatschappij voor een opvolger van ‘The Dutch Mountains’ ging de groep een andere kant op en had ze geen zin om een verwachte opvolger op te nemen die in lijn ligt met deze meest succesvolle plaat uit de Nits geschiedenis.

De favoriete platen van de heren liggen al ver terug; waarbij opvalt dat Henk ‘Giant Normal Dwarf’ tot zijn favoriet bestempelde, terwijl er vandaag juist veel nummers van ‘Da Da Da’ werden gespeeld. Na het interview werd en nog een lange set gespeeld met onder andere ‘Nescio’, ‘Les Nuits’ en ‘The Road Not Taken’, waarbij dat nummer wel symbool staat voor de Nits. Elke keer neemt ze weer een muzikale afslag die je niet zou verwachten. Dat is ook de reden dat we zo lang moesten wachten op ‘Hotel Europa’.

Nits-4De Nits is liever met nieuwe dingen bezig dan met het afstoffen van oude zaken. ‘Hotel Europa’ moet je dan ook zien als 31 deuren die je opent, waarbij je telkens weer wordt verrast door de mooie inhoud van die muzikale kamer. Vorig jaar bestond de band 40 jaar waarbij ze voor het eerst eens lange tijd stil stond bij wat ze in al die jaren al wel niet had opgenomen. Dit jaar maken de mannen hun ‘golden oldies’ toernee nog af en dan begint er weer een nieuw hoofdstuk. Zoals ze zelf al zeiden: “De val waar veel bands in lopen is het herhalen van een kunstje en dat gaat vervelen.” De Nits gaat inmiddels al 40 jaar vooruit en doet dit nu maar voor één jaar en begint dan weer te bouwen aan een nieuw hotel. Aan bezoekers geen gebrek vandaag waardoor ‘Hotel Europe’ vandaag de beste verkochte plaat van de week zal zijn.

Foto’s (c) Rene Obdeijn

Deel: