Op 8 mei komt Róisín Murphy, de voormalige zangeres van de Britse dance-popgroep Moloko, voor het eerst in acht jaar met een nieuw studioalbum, ‘Hairless Toys’. Het album gebruikt de vrijheid van jazz, country en gospel maar met een knipoog naar Grace Jones, Europese housemuziek en discolabel Casablanca Records.

De oorsprong van ‘Hairless Toys’ ligt in de EP ‘Mi Senti’ uit 2014. Een mini album met alleen covers, allemaal gezongen in het Italiaans. Het album was een samenwerking met Sebastiano Properzi en muzikaal partner Eddie Stevens. Het opnameproces was voor Róisín Murphy een creatieve ontlading, grenzeloos en vrij. Hier haalde ze zoveel inspiratie uit dat ze, mede dankzij Eddie Stevens, klaar was voor een studioalbum. Roisin en Eddie zijn de studio ingedoken en hebben in vijf weken tijd zo’n 30 nummers opgenomen, waarvan er acht zijn gekozen voor ‘Hairless Toys’. De eerste track ‘Gone Fishing’ werd gisteren geprimeurd door Pitchfork en geeft een eerste indruk van het album. Het nummer is geïnspireerd door de documentaire ‘Paris Is Burning’, een film over de underground gayscene in New York in de jaren ’80.

De van oorsprong Ierse Róisín Murphy begon haar carrière in Moloko. De band uit Sheffiels had een grote hit met ‘Sing it Back’. In 2005 ging Róisín solo en bracht ze enkele albums en singles uit, waarvan ‘Overpowered’ uit 2007 het meeste succes had met een 44e plek in de hitlijsten. Op 22 mei staat de zangeres in een uitverkochte Paradiso in Amsterdam.

Deel: