Waar komt disco vandaan en wat zijn de ingrediënten voor deze muziek die in de jaren zeventig de naam ‘disco’ kreeg? Leo Blokhuis, muziekkenner en rechterhand van Matthijs van Nieuwkerk in Top 2000 a gogo, gaat in de documentaire Disco op onderzoek uit. Hij zoekt uit waar de muziek zijn oorsprong vindt en probeert het geheim van disco te ontrafelen.

Muziekstijl of beweging
Wikipedia omschrijft disco als ‘een specifieke muziekstijl die invloeden heeft uit de funk-, soul- en salsamuziek en naar de dansen die daarbij horen’. Maar zo vraagt Leo Blokhuis zich af in deze documentaire, is het eigenlijk wel een muziekstijl? Is disco niet meer een beweging? Wat heeft de muziek met homo-emancipatie te maken? En wat is de invloed van disco geweest op de muziekstijlen die daarna kwamen?”

Stones en Donna Summer
Om antwoord te vinden op al deze vragen interviewt Leo Blokhuis een groot aantal artiesten. De Rolling Stones en de band KISS komen ook aan het woord, net als Nile Rodgers van CHIC, Kool & the gang, KC & the Sunshine Band, Earl Young van The Trammps en dj Nicky Siano. Natuurlijk mag ook the Queen of Disco, Donna Summer, niet ontbreken.

Disco, 22:50 – 00:40 uur, NPO 3

Deel: