Sam Smith betaald Tom Petty songwriting royalties voor zijn single ‘Stay With Me’ nadat luisteraar een gelijkenis opmerkte tussen het lied en die van Tom Petty And The Heartbreakers ‘I Will not Back Down’. De details van de zaak hebben zijn nu aan het licht gekomen; The Sun meldt dat Smith en Petty buiten de rechtbank in oktober tot een overeenkomst zijn gekomen dat 12,5 procent van de auteursrechten aan zowel Petty als zanger-componist Jeff Lynne zal worden betaald.

sam smith 4

Foto (c) Hans Kreutzer, archief Maxazine

De rechtenhouder van het lied, ASCAP (de American Society of Composers, Authors, en Uitgevers), geeft nu Smith, Petty, Lynne, en Jimmy Napes op als de belangrijkste songwriters.

Een bron dicht bij de zaak zegt: “Toen Sam’s nummer oorspronkelijk werd uitgebracht, was het voor veel muzikanten duidelijk dat er opvallende gelijkenissen waren tussen de tracks. Nadat er op werd gewezen in Sam’s kamp, ​​hebben ze niet geprobeerd dat aan te vechten. Het was geen bewust ding, muzikanten zijn gewoon geïnspireerd door andere kunstenaars en Sam en zijn team waren snel over de brug toen dit officeel werd gemarkeerd.”

‘Stay With Me’ heeft bijna vier miljoen exemplaren wereldwijd verkocht en is voor zowel Best Pop Performance en Album van het Jaar genomineerd bij de 2015 Grammy Awards. Sam Smith was de enige artiest die een miljoen albums in de UK en VS wist te verkopen in 2014 met zijn debuut, ‘In The Lonely Hour’.

Luister hieronder zelf naar de gelijkenissen in het refrein van de nummers:

Deel: