Donderdagavond 22 januari is een avond waar Sue the Night, en ook een uitverkocht Patronaat naar toe hebben geleefd, de releaseshow van hun debuutalbum ‘Mosaic’. Suus de Groot, is al een behoorlijke tijd bezig met optredens. Ze stond onder andere in de finale van de Grote Prijs van Nederland in 2011, en deed mee aan de Popronde in 2012. Sue the Night werd eind 2014 uitgeroepen tot 3FM Serious Talent met de eerste single van het album ‘Top of Mind’. Inmiddels is de tweede single ‘The Whale’ uit, en ook die wordt goed ontvangen. Ze stonden begin dit jaar nog op Noorderslag, en waren gisteren bij De Wereld Draait Door te zien.

Het voorprogramma wordt verzorgd door ‘Midas’, een singer-songwriter uit Amsterdam. Hij was de frontman van de band ‘The Fudge’. Ze spelen normaal met band, maar voor het voorprogramma wordt door Midas solo gedaan. Het is jammer dat het publiek niet iets meer aandacht heeft voor het voorprogramma, het is bij vlagen behoorlijk rumoerig.

Sue the Night begint de set met een aantal nog niet bekende nummers voor de meesten, ‘She’, ‘Beckon’ en ‘Fool’s Gold’. Wat opvalt is de eigen sound die zei zich aangemeten hebben. De oudere nummers pasten meer in het folk genre, terwijl ze tegenwoordig door iedereen met Fleetwood Mac vergeleken worden. Ook is Sue the Night inmiddels uitgegroeid tot een zeskoppige band, bestaande uit Linda van Leeuwen (Bombay), Thijs van der Klugt (Baskerville), Matthijs Barnhoorn (Tommy Ebben), Tobias Ponsioen (Houses/CHEATERS/Beans & Fatback) en Nana Effah-Bekoe (A Polaroid View/Nana Adjoa)

Na deze eerste drie nummers spelen zij een cover van Santigold: Disparate Youth, gevolgd door het nummer ‘The Great Bear’. Hiervoor worden een aantal gasten uitgenodigd voor achtergrondvocalen, bestaande uit Ella van der Woude (ex-Houses), Jaimie van Hek (Cirque Valentin), Lenka Boyd (CHEATERS), die Cato van Dyck (My Baby) vervangt en Valentijn Bannier (Cirque Valentin).

Vervolgens volgt ‘Bogeyman’, gevolgd door de huidige single ‘The Whale’.

De afsluiter van de set is de single waarmee zijn Serious Talent werden, ‘Top of Mind’.

Het eerste nummer van de toegift ‘Pity Song’ wordt door Suus solo uitgevoerd. Het overweldigende applaus zorgt ervoor dat ze even emotioneel wordt, tranen van geluk.

Daarna komt de band weer terug voor het laatste nummer ‘Watercolours’. Het scherm achter de band wordt nu gevuld met de kleurplaat met vlakjes en nummertjes, die ook de voorkant van het album staat. Hij wordt steeds op verschillende manieren ingekleurd, gecombineerd met bewegend beeld. Een versterking van het ‘Mosaic’ aan liedjes wat Sue the Night vanavond heeft gereleased.

Sue the Night doet in februari en maart een clubtour langs Paard van Troje, Ekko, Vera, Rotown, Paradiso en Merleyn. 8 februari het eerste festival Grasnapolsky, en 4 maart Paardpop in Zwolle

Deel: