Voordat je verder gaat lezen raad ik je aan om even te gaan zitten. Je gaat nu waarschijnlijk op een punt komen waarop je beseft dat een afterparty niet meer alleen een feest na een feest is. Tegenwoordig is het ook een garagerock band uit Limburg die weet hoe ze iedereen in party modus moet krijgen. Hoewel daar wel een gebruiksaanwijzing bij hoort. Zo moet je namelijk: Limburgs kunnen verstaan, bier bestendigd zijn, niet bang zijn om te crowdsurfen en ook niet bang zijn voor crowdsurfers. Verder moet je genoeg energie hebben voor een hele avond, want Afterpartees weet dan ook altijd een bijpassend goed voorprogramma te regelen en het meenemen van partypoppers / andere (on)zinnige rekwisieten is een pre (maar word wel zeer zeker aangeraden!).

Leuk allemaal, maar wie zijn Afterpartees en waarom stonden ze afgelopen vrijdag in de Area Fifty On in Eindhoven?

afterpartees albumAfterpartees is een garagerock band bestaande uit: zanger Niek Nellen, gitarist Bas Nellen, gitarist Sjors Driessen, basgitarist Jesse van den Munckhof en drummer Youri Linskens. Vijf jongens, afkomstig uit het Limburgse Horst en Melderslo, die in 2011 een band begonnen. Al snel was de band heel populair in Horst en omstreken, en het duurde niet lang voordat ze ook in de rest van Nederland bekendheid kregen. In 2014 werd Afterpartees uitgeroepen als een van de 3FM Serious Talents en vanaf dat moment ging het hard. Grote festivals als Paaspop werden genoteerd in de tour agenda maar ook Eurosonic Noorderslag en Pinkpop mochten de band aan het lijstje voegen.

Maar als ze al op zulke grote festivals hebben gespeeld, wat deed Afterpartees dan in Area Fifty One? Simpel, na al het succes dat er de laatste tijd geboekt was, werd het de hoogste tijd voor een debuut album. ‘Glitter Lizard’ is de naam die op de cover van het nu te verkrijgen debuut album gedrukt staat. En daarom was Afterpartees afgelopen vrijdag te zien in Area Fifty One, want bij een album release hoort natuurlijk een album release party!

Gekkenhuis; Dat is misschien wel het beste woord om een concert van Afterpartees te omschrijven. Niks is te gek en regels zijn er om gebroken te afterpartees5worden. En van spelen voor een publiek dat graag leeft met een avondklok moeten ze al helemaal niks hebben. Feest, brutaliteit en een kapotte tent, dat is wat ze willen. Er wordt niet gevraagd of we genieten van de avond, nee, dat laat ze namelijk koud. Waar ze wel hun hoofden over buigen zijn: Italianen die veel geld hebben, veel te duren scooters gaan kopen en zich daarna geen raad meer weten met hun leven. Of het typische jongens-onderwerp: meisjes. Hier gaan (onder anderen) hun nummers dan ook over. Maar wat onderscheid Afterpartees nou van een andere (Nederlandse) rockband? Wat maakt Afterpartees zo populair bij muziek liefhebbers dat ze bijna door elk medium worden uitgeroepen als het talent van 2015? Is het misschien toch het Limburgs accent? Of gewoon van wege het feit dat ze weten hoe ze op een podium moeten staan? Of beter gezegd: hoe ze boven het publiek moeten uitsteken dan wel zingend op het podium als crowdsurfend voor het podium. Wat het ook is, het belemmert niks ten nadelen van hun optredens.

De eerste vijf secondens waren nog niet eens begonnen of er werden van alle kanten uit de zaal al partypoppers open geknald, gevolgd door een zee van crowdsurfende mensen.  Zelf in elkaar geknutselde kroontjes werden nog de zaal doorgegeven voor de finishing touch. Niks leek deze avond in de weg te staan. Zelfs niet de schorre stem van de zanger Niek Nellen, waarmee hij tegelijk Groningen nog wil bedanken voor het griepje dat hij daar heeft opgelopen. Maar zelfs met een stem die af en toe oversloeg slaagde de band er alsnog in om een fenomenale cover van ‘Taylor Swift – Shake It Off’ neer te zetten. Een nummer wat ze niet vrijwillig gekozen hebben. We moesten nou eenmaal iets uit die bagger top 50 lijst kiezen, werd er door de zanger geroepen.

Maar hoewel Taylor Swift er zelf helaas niet bij kon zijn om de cover van haar eigen nummer aan te horen hadden ze mannen nog wel een andere ‘special guest’ in aantocht. Tijdens het nummer  ‘Bathroom Floor’ werden ze namelijk versterkt door iemand uit het publiek. Loes was de gelukkige die van de band een herkansing kreeg om ditmaal wel met de goede tekst mee te zingen. Het slaagde matig, maar het bracht zeker niet de ramende  sfeer naar  beneden die er in de zaal hang.

En dan, net als je dacht dat deze avond niet verder uit de klauwen kon lopen slagen er een aantal mannen uit het publiek erin om, tussen de hoofdset en het encore door, de microfoon van de zanger te bemachtigen en hem uit eindelijk ook te slopen. Vakkundig door tweeën zoals de gitarist het zelf zei. Maar geen nood, volgt de zanger, want dan pak ik gewoon de microfoon van onze bassist, want die zingt toch het slechtste. Nog twee nummers, waarvan één cover, beuken de zaal door en de band sluit af met het nummer  ‘First/Last’. Het nummer waarvoor het voor de band allemaal mee begon. De eerste meters naar een verder succes werden deze avond gemaakt. En dat de band klaar gestoomd is voor een rollercoaster vol gekkenhuis is bij deze een feit.

Afterpartees gaat nog heel wat bende aanrichten tijdens het komende festival seizoen. Boekers kunnen maar beter even een dubbel check doen op hun podium veiligheid voordat ze contact leggen met de manager. En dat ze door verschillende mediums worden uitgeroepen als de act van 2015 is zeker niet slecht voorberedeneerd. Nu moeten ze zich alleen nog wel staande zien te houden (letterlijk en figuurlijk).

Dat een show van Afterpartees niet voor watjes is, is nu wel duidelijk. Dus ben jij zo’n durfal en heb je wel zin in een (after)partees? Dan kun je nog (met al je rekwisieten) naar een van de volgende shows:

28-01 Muziekgieterij, Maastricht;

30-01 Sounds (instore), Venlo;

30-01 Hedon, Zwolle;

06-02 Paard, Den Haag;

07-02 Sneeuwpop, Dinxperlo;

13-02 Bibelot, Dordrecht;

14-02 Merleyn, Nijmegen;

20-02 Asteriks, Leeuwarden;

21-02 Metropool, Hengelo;

06-03 Where The Wild Things Are, Zeewolde;

04-04 Ekko, Utrecht;

13-06 Retropop, Emmen;

27-06 Gimme Shelter, Lelystad.

foto’s: Hans Kreutzer – archief Maxazine

Deel: