In een ziekenhuis in Los Angeles is donderdagavond de Amerikaanse gospellegende Andraé Crouch overleden. Crouch overleed aan de gevolgen van een hartaanval, afgelopen zaterdag. Crouch wordt door gospelliefhebbers ook wel de vader van de moderne gospelmuziek genoemd en werkte samen met veel grote sterren, zoals Madonna (‘Like a Prayer’), Ringo Starr, Diana Ross, Michael Jackson (‘Man in the Mirror’, ‘Earth Song’, ‘Keep the Faith’ en ‘Will You Be There’), Joe Sample, David Paich, Phillip Bailey, Stevie Wonder, Julio Iglesias, Prefab Sprout, Elton John en Quincy Jones. Crouch won maar liefst zeven Grammy Awards en zijn arrangement voor de film ‘A Color People’ leverde hem een Oscarnominatie op.

Andraé Crouch overleefde door de jaren heen al een longontsteking, hartfalen, diabetes en keelkanker, maar bleef tot het einde van zijn leven proberen op te treden. Alleen zijn Church Say Amen Celebration-tour moest de gospelzanger afzegen wegens zijn gezondheid. En dat, terwijl hij in de jaren 60 al een carrière had opgebouwd, destijds met de groep Church of God in Christ Singers, waar ook Billy Preston in mee zong. In de jaren 70 maakte Crouch ook nog deel uit van de groep The Deciples.

Andraé Crouch schreef verschillende gospelhits, en veel artiesten coverden zijn nummers, zoals onder anderen Paul Simon. Een van de meest opmerkelijke covers was die van Elvis Presley, die toevallig op de sterfdag van Crouch 80 jaar geworden zou zijn. Elvis coverde Crouch’ ‘I’ve Got Confidence’. Crouch is 72 jaar geworden.

Deel:

Comments are closed.