Het klinkt vreemd, want ze is eigenlijk niet meer weg te denken uit het hedendaagse muzieklandschap: De Belgische Selah Sue. In 2009 brak ze door met de EP ‘Black Part Love’, met daarop de Selah Sue-klassiekers ‘Fyah Fyah’ en ‘Raggamuffin’, waarna dat laatste nummer in 2010 nogmaals als alleenstaande EP werd uitgebracht. Selah Sue was niet meer weg te denken, en ze stond in het voorprogramma van Jamie Lidell en Novastar en zelfs Prince was zo weg van haar dat ze moest optreden voor zijn Belgische concert in Antwerpen. Na de release van haar ruim bekroonde debuutalbum in 2011 toerde de zangeres 2 jaar lang voer de hele wereld om nu, vijf jaar na haar debuut-EP, terug in de picture te zijn met een nieuwe EP.

Als het weer net zo’n aanloop zal zijn als bij haar vorige serie (EP, EP, CD), mogen we ons opmaken voor een opvolger van wederom wereldklasse. Maar voor het zover is moeten we het doen met haar EP ‘Alone’. De gelijknamige single is al eerder deze maand uitgekomen en heeft in thuisland België de top van de hitlijst inmiddels bereikt. Naast de titeltrack, die de bekende urban soul-sound heeft die we van de zangeres gewend zijn, maakt meteen duidelijk dat we de sem van Selah Sue nog steeds uit duizenden kunnen herkennen. Wat wel opvalt is dat het nummer, net als de rest van de tracks, wat meer poppy is geworden. Of dat een verbetering is, zal de tijd uit moeten wijzen, het is in ieder geval wel even wennen.

Vernieuwender dan ‘Alone’zelf is ‘Together’ die de Belgische samen met Childish Gambino opnam. In een mix van Black Eyed Peas en Rihanna is dit het nummer dat Selah Sue terug aan de top zal gaan brengen! Veel eerder dan het dromerige ‘Time’, dat wellicht leuk zou staan op een album van Kravitz, Björk of dergelijke. Van Selah Sue hadden we een wat meer uitdagender versie verwacht als een van de voorlopers op het volledige album dat op 27 februari 2015 zal gaan uitkomen. ‘Won’t Go For More’ is dan gelukkig een derde kwaliteitstrack op de EP. De “Who who” van Selah Sue is op het akoestische nummer precies wat we van de Vlaamse schone zouden verwachten en het vibrato in de stem van de zangeres zal ook zeker wederom een succesfactor zijn op haar komende album ‘Reason’.

Het is jammer dat we na een paar jaar slechts een zoethoudertje krijgen van nog geen kwartier, maar met drie geweldige nieuwe nummers en een, laten we het noemen, opvullende albumtrack, hebben we zeker een ‘Reason’ om haar nieuwe album af te wachten. Als ‘Reason’ net zo’n album wordt als de EP ‘Alone’, hebben we nu al een kanshebber in handen voor het album van het jaar 2015. (8/10) (Because Music/Warner Music)

Deel: