Saasveld live is het jaarlijkse evenement dat in 2013 is gestart met Kim Wilde. Toen was het op 14 december en gisteren, 13 december, was er een line-up met Kim Wilde als voorprogramma en de Duitse Nena als afsluiter. Beiden iconen uit de jaren ’80, groot geworden met snelle popdeuntjes met veel synthesizer/keyboard lagen. Critici vinden de jaren ’80 soms de minste muziekperiode. Qua dance en feest is het echter een groot succes, zo bleek ook in Saasveld.

Kim Wilde trapte af met ‘Chequered love’, waardoor de stemming er vanaf de start er direct in zat. Wát een aftrap en wát een band heeft ze bij zich. Kim is zo slim om een goede achtergrondzangeres mee te nemen, waardoor de vocalen krachtig over komen. Het blijkt haar nicht, die ook bezig is een carrière op te bouwen en Kim als springplank gebruikt. Bekende nummers als ‘Love blonde’, ‘You keep me hangin’ on’ komen voorbij maar ook relatief veel covers, en dat doet de spanningsboog weer wat afzwakken. Immers velen komen voor het feest der herkenning. De covers zijn ook wel bekend maar liever hoor je toch Kim Wilde zelf met haar nummers want zoveel treedt ze helaas niet meer op. De covers ‘To France’ van Mike Oldfield, ‘Poison’ van Alice Cooper en een kerstnummer gaan snel voorbij en de sfeer gaat weer omhoog. De nummers ‘Cambodia’ en afsluiter ‘Kids in America’ geven wel aan waarom de organisatie Kim Wilde voor de tweede keer acher elkaar heeft gevraagd om te komen optreden.

In de tent staat het ook vol met onze vrienden uit Duitsland, die natuurlijk op Nena zijn afgekomen. En meiden van 20 jaar die zich afvragen of Nena in het Nederlands gaat zingen… Dat gebeurt natuurlijk niet, maar het geeft wel aan dat Nena een brug heeft geslagen tussen de generaties die haar kennen van ’99 Luftballons’ (uit 1983 alweer!), tot aan haar recentste plaat uit 2012, ‘Du bist Gut’. Met een band van 12 personen geeft Nena een performance waarbij je zegt “waaaauw, dit is echt een vakvrouw”. Ze interacteert goed met het publiek en de mannen in de zaal steekt ze een hart onder de riem met het nummer ‘Willst du mit mir gehn’. We zitten dan wel niet in de Achterhoek maar ‘brommers kieken’ is hier ook nog steeds geliefd. In een lange uitvoering is dit dan ook wel het hoogtepunt van de avond.

Natuurlijk komen de grootste hits ‘Nur getraumt’, ‘Leuchtturm’ met zelfs een overgang naar een Stones klassieker aan bod. Als de riff van ‘Satisfaction’ verkeerd aanslaat krijgt haar gitarist de schuld. De gitarist die haar gitaarleraar is, geeft lachtend antwoord: “Ik heb je altijd al gezegd dat je meer moet oefenen”. Het tekent de sfeer in de band waarin iedereen aandacht krijgt. Nena is een mensenmens die ook haar achtergrondkoor in het zonnetje zet en met verve de massa in beweging krijgt. Rustpunten worden ingebouwd met ‘Wunder Gesehen’ waarin ze op een barkruk een rustmoment pakt.

In de toegift komt dan de verwachte combinatie Kim Wilde & Nena die samen de hit ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ samen zingen. Dit nummer van Nena stamt al uit 1984, maar de gezamenlijke uitvoering komt uit 2002. Een pluim voor de organisatie dat ze voor elkaar hebben gekregen dat Saasveld de Nederlandse primeur kreeg; dat beiden dit nummer een keer samen live op het podium brengen. De organisatie heeft met Nena op het hoofdpodium een topper binnengehaald, die al wel uit de jaren ’80 stamt, maar nu nog steeds met haar muziek midden in de digitale wereld staat en weet dat optredens belangrijk zijn. Perfecte belichting, show, en contact met het publiek om er samen een feest van te bouwen. Kortom ‘Saasveld live 2014’ wordt vervolgd met een volgende editie. De organisatie heeft het zich zelf niet makkelijk gemaakt om dit te overtreffen in 2015.

Deel: