Uitgerekend op pakjesavond van Sinterklaas vindt er een bijzonder en leuk avondje uit plaats in het vernieuwde Doornroosje in Nijmegen. Het is een reizend minifestival Songbird Sessions genaamd met drie upcoming singer-songwriters: Matt Simons (VS), Chris Ayer (VS) en Jack Savoretti (UK). De eerste ken je van zijn ‘GTST-hit’ With You (5 miljoen streams op Spotify). Chris Ayer toerde al eerder met Simons en bracht vorig jaar zijn vijfde album The Noise uit, en ‘De nieuwe Dylan’ Jack Savoretti’s nummers zijn al gebruikt in series als One Tree Hill en Grey’s Anatomy. Erg leuk detail is dat bij elke Songbird Sessions-avond ook enkele nationale singer-songwriters het podium mogen betreden. Ditmaal zijn dat de 3 dames Charley Marie, Johanneke Terstege en DÉMIRA. Het publiek dat een kaartje had weten te bemachtigen voor deze bijzondere en verrassende avond, kreeg dan ook een warm onthaal met een afwisselende combinatie van muzikaliteit in de sfeer van een knusse kroeg, tot een prachtige grote zaal met ruimte voor zo’n 800 man.

De songbirds bemannen het grote podium met Chris Ayer die het publiek alvast opwarmt met zijn slim geschreven poppy muziek. Deze singer-songwriter is al op vroege leeftijd bezig met muziek. Hij laat zich inspireren door Elvis en later ook The Beatles en Paul Simon en dit hoor je terug in zijn easy listening tracks waarin het plezier in muziek van de zanger is terug te horen.

De Italiaanse Engelsman Jack Savoretti brengt onder anderen unieke nummers van Bob Dylan ten gehore. Deze mooie man laat in het publiek dan ook menig meidenhart sneller kloppen wanneer hij zijn stem van ruig naar gevoelig afwisselt met prachtige gitaarmuziek. Sinds 2007 bracht Savoretti drie albums uit waarvan ‘Before The Storm’ uit 2012 de meest recente is.

Klapstuk van de avond is de 23-jarige Matt Simon. Hij werd al eens omschreven als een kruising tussen John Mayer en Jason Mraz, maar weet toch een eigen draai te geven aan dit genre. De jongeman timmert al een tijdje aan de weg, maar kan nu eindelijk de vruchten plukken van zijn muzikale talent. En dat is goed terug te zien die avond tijdens een spetterend optreden met een 5-koppige Nederlandse band en het laatste nummer dat hij verrassend tussen het publiek brengt zonder microfoon. Met als effect dat de overvolle zaal muisstil geniet. Simons nieuwe album “Pieces” bevat upbeat lovesongs en ontroerende ballads.

Vanuit de knusse kroegensfeer zijn de dames Charley Marie, Johanneke ter Stege en DÉMIRA zeer zeker de moeite van het luisteren waard. De jongste artieste van de avond, Charley Marie brengt met haar 16 jaar en haar blonde haar in combinatie met haar bijzondere stem een bijna engelachtig optreden. Jong, maar een groot talent: zo werd ze al derde bij de landelijke finale van de Kunstbende en staat ze binnenkort in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Onlangs bracht ze haar eerste EP “Simple Things uit” waarop ze luisterliedjes maakt die geïnspireerd zijn door onder meer Nick Drake, Bon Iver en Laura Marling.

Met Johanneke ter Stege (Enschede, 1990) ontvangt het publiek een experimentele verrassing. Zij verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of als onderdeel van het elektronicaduo NNENN. ”Er is niet veel wat mij ontgaat, behalve misschien de rode draad.” Johanneke laat zich inspireren door: Michel Gondry, Franco Fontana, Ingmar Heytze, Spinvis, Ane Brun, en Fiona Apple.

Het laatste optreden is van de 17 jarige DÉMIRA, winnares van het programma “De Beste Singer-Songwriter van Nederland”. Zij maakt voornamelijk poëtische folkpop. Haar zelfbedachte woorden in haar teksten brengen je zo nu en dan in een andere wereld waardoor je geboeid blijft luisteren. Ze haalde mede dankzij haar krachtige, unieke, stem de finale van het TV programma “De Beste Singer-Songwriter van Nederland” en deed support shows voor o.a. Maria Mena en John Newman.

Een vol programma dus waarbij je vernieuwende melodieën kunt verwachten en gedurfde combinaties hoort van zeer getalenteerde artiesten. Komende tijd treden de Songbirds nog een aantal keren op in Nederland. Een kaartje reserveren voor deze gezellige muziekavond is wellicht aan te raden.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

 

Deel: