Ariane van Ginneke - sfeerDit jaar vindt opnieuw literaire Wintertuinfestival plaats in Doornroosje in Nijmegen. De ontmoeting tussen literatuur en muziek staat dit jaar op het festival centraal. De zaterdagavond staat in het teken van SPOKEN & PLUGGED waar schrijvers en muzikanten elkaar ontmoeten, samenwerken en praten over de liefde voor elkaars werk. Bijvoorbeeld de ontmoeting tussen zanger en muzikant Douwe Bob en dichter Pim te Bokkel. De Belgische band Magnus van Deus voorman Tom Barman sluit deze avond af.

Het eerste wat opvalt als ik binnenkom is de gemoedelijke en ontspannen sfeer. Doornroosje is goed gevuld maar omdat gebruik wordt gemaakt van de beide zalen en het café, valt dat niet gelijk op. Wat mij betreft ook een sfeer die mede wordt bepaalt door de uitstraling van het nieuwe Roosje, zoals dat in de lokale volksmond graag genoemd wordt: ruim opgezet en sfeervol en warm ingericht. Met recht een aanwinst voor cultuurminnend Nijmegen!

Ik loop als eerste de grote Rode zaal binnen bij Arthur Japin & Greetje Bijma die dan al even bezig zijn. Als Winnaar van de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs, acteur en zanger, is Arthur Japin geen onbekende in Nederland. Hij leest stukken voor uit zijn roman De Overgave die door stemkunstenares Greetje Bijma met zang en improvisatie muzikaal wordt ondersteunt en versterkt. Een bijzondere combinatie die vooral overkomt als twee mensen die heel veel respect hebben voor elkaars werk en dit met zichtbaar veel plezier en genoegen op het podium weten over te brengen.

Ariane van Ginneke - sfeer1Als ik na een rondje door Roosje weer terugkom in de Rode zaal zie ik nog het laatste deel van Nijmeegs superduo auteur Hanneke Hendrix en oud stads-dichter en auteur Jaap Robben. Met hulp van de mooie beeldschermen die als een prachtig behang in ruiten hoog achterop het podium hangen en die samen ook weer één beeld vormen, laten zij ondersteunt door beeld- en geluidfragmenten de totstandkoming van hun werk zien. Beeldend en met veel humor gebracht.

In de Paarse zaal zie ik nog even de Zeeuwse muzikant Broeder Dieleman die eerst kort wordt geïnterviewd door Frank Tazelaar, hoofd van de Wintertuin. Dieleman spreekt over zijn liefde voor de poëzie en voor de muziek. “Poëzie moet gezongen worden. Op papier is het nog niet af” is zijn uitspraak waarmee hij aangeeft dat hij zichzelf niet ziet als een poëet of dichter maar dat hij zijn woorden het beste uitdrukt met muziek. Zichzelf begeleidend op een gitaar laat hij een blijk van zijn kunnen horen en het publiek is voelbaar en hoorbaar onder de indruk.

Terug in de Rode zaal zie ik Marjolein Visser staan. Marjolein is een van de grote beloftes die eerder op de vrijdagavond haar chapbook De Kleine Hol Club al presenteerde op ‘De avond van de grote beloftes’. Het chapbook is voor de literatuur wat een ep is voor de muziek. Marjolein schrijft kinderverhalen voor volwassenen en daarbij valt mij vooral de humor op waarmee zij schrijft en voordraagt. Van mij had ze nog wel even door mogen gaan.

Ariane van Ginneke - sfeer2Dan is het de beurt aan zanger muzikant Douwe Bob en talentvol dichter Pim te Bokkel. Zij ontmoetten elkaar in een Rotterdams café en sindsdien zijn zij onder de indruk van elkaars werk. Dat is voelbaar in de sfeer tussen de beide heren. Pim draagt een paar mooie gedichten voor uit zijn werk en Douwe Bob zingt waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar. Wat mij betreft toch de kracht van Douwe waar zijn talent het best naar voren komt. Heel gevoelig en intens gespeeld.

Na opnieuw een rondje Roosje en een bezoek aan het café, breng ik nog even een bliksembezoek aan Bert Wagendorp die in de Paarse zaal die met Jasper Henderson praat over muzikale inspiraties en het effect daarvan op zijn werk als auteur. Bekend van zijn roman Ventoux over vriendschap en wielrennen.

In de Rode zaal staat dan alweer een andere grote belofte, schrijver Gerjon Gijsbers die tevens artikelen schrijft op opinieblog Incognitief onder het pseudoniem Radiogollem. Gerjon werkt momenteel aan zijn roman Scheuren in het canvas. In zijn chapbook Aan gort staan drie verhalen over Luctor, een jongen die op zoek is naar het juiste douchegordijn. Deze verhalen maken ook deel uit van de nog te verschijnen roman. Een van mijn persoonlijke favorieten door zijn wat donkere, scherpe, soms absurde, creatieve schrijfwijze en bovenal humoristische werk.

Ariane van Ginneke - Gerjon GijsbersDan volgt de afsluiting van het literaire gedeelte met een hilarisch en boeiend gesprek tussen spraakmakend schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en muzikant/tekstschrijver Bennie Jolink,. Onder leiding van interviewer schrijver Henk van Straten ontpopt zich een conversatie waar vooral openhartigheid, humor maar ook de eigen angsten en relativeren centraal staan. Oprechtheid en vooral eigenheid is wat deze twee mannen kenmerkt. En dat met een flinke dosis zelfspot en humor. Op de opmerking over het uiterlijk van Ilja dat hij wel wat wegheeft van een rocker, is zijn antwoord: “Ik denk dat ik Nederland heb behoed voor het feit dat ik er misschien wel uitzie als een rocker maar dat ik het daarbij gelaten heb”.

Prachtige literaire en muzikale ontmoetingen en verbintenissen, een hele fijne sfeer en locatie en bovenal humor, dat is wat deze avond kenmerkt. En na deze bijzondere, relaxte ontmoeting tussen literatuur en muziek kan de muzikale afsluiting geen groter contrast zijn. Waarschijnlijk niet voor iedereen toegankelijk maar voor een deel van het publiek wel een hele fijne explosieve en swingende afsluiting waar de voeten even van de vloer kunnen als het Belgische dance-elektroproject Magnus van Deus frontman Tom Barman het podium betreedt.

Een enorme dosis energie, pompende digitale beats ondersteunt door gitaren, synthesizer, drums en zang vullen vanaf de eerste seconde de zaal. Stilstaan is er eigenlijk niet bij. Als vanzelf wordt je meegezogen in de stuwende klanken en energie van de muziek. Zanger en gitarist Tom Barman is een echte showman die door zijn enorme intensiteit en overgave langzaam maar zeker, het voor een deel nog wat afwachtende publiek in de zaal van voor tot achter tot één swingende menigte omtovert. Met CJ Boland is Barman de drijvende kracht achter Magnus en samen met vlaams rockgitarist en zanger Tim Vanhamel, Christophe Claeys op drums en Joris Caluwaerts op keyboard sluiten zij deze mooie avond in Roosje overtuigend af.

Deel: