Een half jaar na de release van het derde album van de Engelse zangeres Paloma Faith wordt gevierd dat ‘A Perfect Contradiction’ het beste album tot nu toe is voor de 33-jarige Britse schone. Paloma Faith toont op ‘A Perfect Contradiction’ een breder stijlenpalet dan op haar eerste twee: naast retro-soul hoor je pop, disco en zelfs wat dance. Faith liet ook duidelijk blijken geleerd te hebben en zoekt op het album wat meer samenwerkingen dan op voorlopers ‘Do You Want the Truth or Something Beautiful?’ (2009) en ‘Fall to Grace’ (2012). Wellich dat haar performance inmiddels meer deuren heeft geopend, want op ‘A Perfect Contradiction’ werkt de zangeres samen met onder meer Raphael Saadiq en Pharell Williams. De samenwerking met die laatste heeft haar de hit ‘Can’t Rely On You’ opgeleverd.

paloma faithOp de Outsiders Edition gaat Faith een klein stapje verder, want het album is in feite niets meer dan een opgepoetste versie van het in mei in ons land uitgekomen album, aangevuld met vier nieuwe nummers. Ook op die bonustracks klinkt de mix van soul en pop net zo hard door dan op de oorspronkelijke nummers. ‘Changing’ is een ietwat aangepaste versie van de hit die ze met het Drum & Bass-duo Sigma had. Net als de originele uitgave van ‘A Perfect Contradiction’, heeft de Outsiders Edition een ‘Deluxe edition’, ditmaal in de vorm van een bonus-cd. Op die cd staat het optreden dat Faith gaf tijdens de BBC Proms, eerder dit jaar.

De Outsiders Edition is voor diegenen die de eerdere release van ‘A Perfect Contradiction’ hebben gemist, of wellicht in een twijfelbui nog bewust hebben laten liggen, een perfecte mogelijkheid om Paloma Faith nu eens goed te leren kennen. Vergelijkingen die gemaakt worden met bijvoorbeeld Amy Winehouse of Duffy vind ik persoonlijk nog net een graadje te ver gaan, maar dat de zangeres haar invloeden uit dezelfde hoek heeft gehaald, is overduidelijk. Geef Paloma Faith een kans en je zal overtuigd worden. En groeit Paloma nog ietsjes door, dan zal haar volgende album een klassieker worden. (8/10) (RCA/Sony Music)

Deel: