Jelte Tuinstra is in het jaar 2014 gegroeid van groot talent naar grote ster. Documentaire maakster Linda Hakeboom voorzag dit al en besloot de klim van Jett Rebel naar te top te verwerken in een documentaire. Gisteren was de première van ‘Who The Fuck Is Jett Rebel?’ tijdens de IDFA in de Melkweg.

De mooie Rabozaal in de poptempel was binnen enkele dagen uitverkocht en dat zegt al meteen iets over de populariteit van Jett Rebel. Naast de muzikale kunsten is ook zijn persoonlijkheid en stage-performance anders dan alle andere popsterren in ons land. Vooral de persoonlijkheden van Jelte en Jett zijn zo verschillend dat het een zeer indrukwekkende film is geworden.

Het is al meteen duidelijk dat twee personen de hoofdrol opeisen in de docu. De  verlegen, onzekere jongen uit Baarn die Jelte heet, en de zelfverzekerde, coole en sexy podiumbeest Jett. Slechts  minuten voor een optreden zijn de manische trekjes bijna angstaanjagend te noemen en wil hij echt niet de bühne op. In sommige gevallen wordt hij letterlijk het podium opgeduwd en binnen een aantal seconden staat zijn alter ego op en geeft een voorbeeldig optreden. De seconde na het optreden verandert hij weer terug en vlucht hij naar buiten om tussen de vuilniszakken te balen van zijn optreden.

Het is ook heel boeiend om het proces te volgen hoe de mensen om hem heen het merk Jett Rebel op de markt zetten, maar het mooiste is toch echt om de creatieve werkwijze van het album Hits For Kids te mogen zien. Ook de opname van ‘Baby’, buiten in de tuin, is een genot om te zien dat hij steeds naar perfectie streeft.

Een luid applaus was zeker terecht en de maakster Linda Hakeboom was zichtbaar opgelucht. Een hele opgave om 26.000 uur materiaal te beperken tot 57 minuten. De vragen van het publiek aan haar werden op een geweldige manier door haar beantwoord maar een klein hoogtepuntje werd toch bewaard tot aan het einde.

Jett Rebel achter zijn orgeltje die ‘Baby’ speelt, op slechts 1 meter afstand. Niet zomaar een verplicht nummertje maar elke noot kwam recht uit het hart. Zelden zo’n intense vertolking van een lied gezien. Een ovationeel applaus gericht aan de ster Jett Rebel, die snel het podium verliet als de onzekere Jelte Tuinstra.

foto © Hans Kreutzer – Maxazine

 

 

Deel: