Het 45-jarig bestaan van het derde album van The Velvet Underground wordt gevierd met de Super DeLuxe-heruitgave van ‘The Velvet Underground’. Van het legendarische album, dat in maart in 1969 verscheen, zijn de succesvolle singles ‘What Goes On’, ‘Pale Blue Eyes’ en ‘Candy Says’ afkomstig. Naast deze bekende hits zijn op de zes CD’s die de luxe heruitgave telt in totaal 65 nummers verzameld, waaronder nooit eerder uitgebrachte versies en demo’s van bekende nummers alsook live-versies van nummers die The Velvet Underground in 1969 speelden in The Matrix in San Francisco. De Super DeLuxe-box van ‘The Velvet Underground’ verschijnt vandaag.

Het derde album van The Velvet Underground wordt gezien als een belangrijk keerpunt in de veelzijdige carrière van de band uit New York. Nadat oprichter en violist John Cale de band had verlaten, besloten de resterende bandleden onder leiding van Lou Reed een nieuwe weg in te slaan. Er kwam meer ruimte voor warme melodieën, optimistische teksten en spoken word-achtige ballades. Of zoals de bekende Amerikaanse rock-criticus Lester Bangs uitlegt ‘in een tijdsbestek van twee jaar verschoof het aandachtspunt van The Velvet Underground van heroine naar Jezus’.’ Hiermee verwees hij naar het nummer ‘Jesus’

De Super DeLuxe-heruitgave van ‘The Velvet Underground’ bevat drie opnieuw gemasterde versies van het album, de stereoversie van MGM-engineer Louis Pastor ‘Val’ Valentin, Lou Reed’s eigen ‘Closet Mix’ en de mono mix die destijds ook verscheen als promotie-versie van het album. Op de vierde disc staan bijzondere opnames van nummers die uiteindelijk op The Velvet Undergrounds’ latere werk en Lou Reed’s soloalbums terecht kwamen. De band nam de tien nummers in 1969 op in de New Yorkse studio’s van Record Plant. Het nummer ‘Rock & Roll’ haalde het volgende album ‘Loaded’. Reed gebruikte ‘Lisa Says’ en ‘I Can’t Stand’ voor zijn solo-werk. ‘Andy’s Chest’ verscheen in een nieuwe versie op het album ‘Transformer’ uit 1972. Maar liefst achttien live-opnames zijn aan de box toegevoegd, deze zijn afkomstig van de legendarische concerten die The Velvet Underground in 1969 gaf in The Matrix in San Francisco. Onder meer één van de live-favorieten van The Velvet Underground is te horen op de heruitgave: de 37 minuten durende versie van het experimentele nummer ‘Sister Ray’.

Deel: