Zo’n kleine 300 mensen waren afgekomen op het eerste concert in een reeks concerten die Matt Simons de komende tijd in Nederland geeft. Hij is groot geworden onder andere doordat zijn nummer ‘With You’ werd gebruikt bij So You Think You Can Dance en Goede Tijden Slechte Tijden. Donderdagavond liet hij in W2 Poppodium in Den Bosch zien en horen dat hij kon dan dat ene nummer.

Het voorprogramma werd verzorgd door Causes. Met een mooi rustig en sfeervol beginnen ze getweeën met een semi akoestische set; gitaar en keyboard waren de enige gebruikte instrumenten. Het in Londen opgenomen album, waarvan ze de eerste single ‘Teach Me How To Dance With You’ speelden, bracht direct een goede sfeer in de zaal. Er werd goed geluisterd en gelukkig weinig gekletst.

Rupert Blackman, de frontman van Causes, heeft jaren geleden in Den Bosch gewoond en wist dus de W2 wel te vinden. De tweede singel zal ‘All For Us’ worden en Causes bracht het nummer bijna speciaal voor Den Bosch. Blackman leidde het nummer ‘Where Does Love Go When It Dies?’ als volgt in: “Not happy but pretty”. Breekbaar, gevoelig en inderdaad erg mooi! Ze speelden recentelijk nog in de HMH als voorprogramma van The Counting Crows, en nu speelden ze een cover van hen, ‘Raining In Baltimore’. De stem van Rupert Blackman klinkt gaaf en warm. Het gitaarspel van Jan Schöder vulde de zang op een goede manier aan, zonder te overstemmen maar juist door te ondersteunen en de nummers fris en onderscheidend te houden.

Matt Simons en band beginnen het optreden na een korte pauze met ‘The Higher Ground’, wat meteen een lekker begin is. ‘Emmotionally involved’ volgde, waarbij Matt drie maal het eerste couplet speelde met zijn all Dutch band. Van zijn nieuwe album, ‘Catch & Release’ brengen ze ‘One last time’, wat gaat over hoe het diep van binnen is met je hart. Een stukje tekst uit het nummer ‘Take my hand and show me you don’t love me Anny more’ geeft het drama goed weer. ‘Fall in line’ klonk dan weer compleet anders, een lekker jazzy nummer waarbij Matt met saxofoon er lekker op los blies. ‘Sweat home Alabama’ werd erdoorheen verweven, zonder dat het storend was. De band geeft ook lekker gas op momenten dat het kan en speelt klein op de intiemere momenten.

Matt gunde de band even rust en speelde een paar nummers solo. Begon met ‘Tonight’ en vermelde voor aanvang dat hij het voor “just the two of us” speelde, doelend op het publiek en zichzelf. Wauw, zo vol passie zichzelf begeleidend op de keyboard, net genoeg om de zang nog een kleine extra boost te geven., Matt kon het allemaal. Op de ukelele bracht hij de titelsong van zijn nieuwe album ‘Catch & Release’, zo klein maar tegelijk zo vol gespeeld, gewoonweg prachtig!

Matt probeerde het publiek wat te leren zingen; “wo wo wo”’s op drie verschillende manieren. Dat kon hij toch beter zelf doen, het bleek toch te ingewikkeld voor het publiek in Den Bosch. Wat meer uptempo ging hij verder: ‘You can comeback home’ gaf de set weer wat meer pit op het juiste moment. Van zijn vorige album bracht hij ‘Pieces’, en dat is weer wat rustiger. ‘With you’, zijn grote hit, speelde Matt, waarbij hij eenbedankje bracht aan de serie ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Het blijft erg persoonlijk, een mooi en verdrietig nummer tegelijk.

‘Tear it up’ ging weer een versnelling hoger, zelfs wat swingend, en het blijkt: Matt is van alle markten thuis.
‘Already over you’ was al weer het laatste nummer van de set, met een lekker gitaar-riedeltje en de saxofoon wat het nummer richting de funk stuurde.

De toegift begon met ‘Say goodbye, dat hij solo achter zijn keyboard bracht. Een nummer, waarmee hij een zwaar jaar beschreef, met een breakup als dieptepunt. “But i still believe in love…i can finally say goodbye.” was zijn conclusie. Tot slot speelde hij met zijn band de cover die hij ook speelde bij Giel op 3FM; De cover van Taylor Swift, ‘Shake it off’, wat een einde maakte aan een verwarmende muzikale avond. Misschien voor sommigen wat te soft en liefelijk, voor mij zeker niet. Matt is de komende tijd nog een paar keer te bewonderen in Nederland. Gaat dat zien en horen is mijn advies, nu kan het nog in relatief kleine zalen, volgende keer waarschijnlijk niet meer.

Deel: