De Sloveense DJ/producer Denis Jasarevic is al jaren woonachtig in New York en werkt onder de naam Gramatik. In 2008 bracht hij zijn eerste album uit en was destijds een pure hiphop plaat. Het instrumentale ‘Expedition’ was geïnspireerd op de muziek van Dr.Dre en RZA en stond als eerste hiphop plaat maanden lang in de Top 100 Chill Out Charts. Inmiddels heeft Gramatik ook invloeden van dubstep, funk en electro verwerkt in zijn nieuwe album The Age Of Reason. De optredens van Gramatik staan altijd garant voor energieke en sfeervolle avonden. Gisteren stond hij in de hoofdzaal van de Melkweg.

Russ Liquid

russ liquid

foto: Watchara Phomicinda – The Do Lab

Het eerste uur van het voorprogramma wordt gevuld door DJ/muzikant Russ Liquid. Deze jazzy multi-instrumentalist mixt disco met jazzy funk en deinst niet terug om daarbij zelf de trompet of de dwarsfluit te hanteren. Hoewel de dwarsfluit alles behalve een sexy uitstraling heeft, krijgt dit instrument de meeste handen op elkaar. Elk nummer wordt ook voorzien van zijn eigen inbreng met zijn “finger-popping-bass”. Deze kleine drumcomputer bedient hij met zijn vingers om een extra bas en high hat toe te voegen. De ongelofelijke talenten van deze man en het inleven in de muziek zijn een genot voor oog en oor.
 

Gibbz

gibbz2

foto: Alex Strong – Heady Tunes

Het tweede voorprogramma is van Mike Gibney die onder naam van Gibbz een verrassend optreden in petto heeft. Hij heeft een degree gehaald op de Berklee School Of Music en het is te horen dat zijn muziek intelligenter is, dan wat plaatjes aan elkaar mixen. Bij het eerste nummer begeleidt hij zich zelf op gitaar en op de dubstep beats zingt hij er ook nog eens bij. Hoewel een tikkie te zwaar en een “nurdie” uitstraling, blaakt hij van zelfvertrouwen en windt de hele zaal om zijn vingers. Harde electronische dubsteb met de loepzuivere kopstem van Gibbz en dan opeens: ‘Wanna Be Starting Something’ van Michael Jackson. Gewoon het origineel, en de zaal smult.
 

Gramatik

Dat Jasarevic inmiddels een grote schare fans heeft is al meteen duidelijk halverwege het tweede voorprogramma. De rij voor de ingang is lang en de Melkweg zit tot aan de balkons helemaal vol. Opvallend veel landgenoten van Gramatik in de voorste rijen wat sfeer verhogend werkt aangezien juist zij de moshpits creëren. Al bij de eerste beats springt de menigte op en binnen tien minuten staat de eerste stagediver op het podium. De crowdsurfer wordt netjes vanaf de voorkant naar de achterkant gedragen wat een teken is voor de beveiliging om een plek op het podium in te nemen. Na een vijftal “divers” is het mooi geweest en wordt elke volgende poging gepareerd.

gramatik

(foto: www.gramatik.net)

Na een ijzersterk begin met harde technobeats en dubstep, dan wel begeleidt door gitaar of saxofoon, dreigt de boel in te kakken. Ook het gastoptreden van Gibbz doet de set even geen goed. Hoewel Gibney’s stem het beste te vergelijken is met Justin Timberlake, neemt het de aandacht voor de beat weg en dat is nou juist het ijzersterke punt van Gramatik. Wel hij komt plots met een geniale “move” in zijn set door het origineel van Stevie Wonders ‘Superstition’ te draaien. Hier moet wel even vermeld worden dat de lichtshow van deze avond een absolute aanvulling was, complimenten voor de zaal en LJ.
Al met al heeft Gramatik wederom bewezen dat hij de grote zaal in de Melkweg met gemak aankan. Ook beide voorprogramma’s zijn onder de hoede van Denis Jasarevic , beide talenten staan op zijn eigen label Lowtemp. Een avondvullend programma van deze drie is een fantastische avond jazzy/funky/disco/techno/dubstep en het zou een geweldige Lowlands programmering kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

Deel: