Proefopnames van Elvis Presley, die op 18 juli 1953 zijn gemaakt in de beroemde Sun Records studio Memphis Recording Service, worden volgend jaar geveild in Graceland, Presley’s landgoed. De veiling vind plaats op 8 januari, de datum dat de zanger 80 jaar geworden zou zijn. Het item, met op de A-kant ‘My Happiness’ en op de B-kant ‘That’s When Your Heartaches Begin’ is de enige die er bestaat.

Over de oorsprong van de opnames zijn nogal wat verhalen bekend. Zo zou Presley de single hebben opgenomen voor zijn moeder, uiteindelijk gaf hij hem aan een vriend, Ed Leek, die beweerd dat hij Elvis 4 dollar heeft betaald voor de sessie. Ookal heeft Graceland geen geschatte waarde van de opnames vrijgegeven, Record Collector magazine heeft er een waarde van $500,000 dollar aan toegekend.

Andere items die op 8 januari 2015 geveild zullen gaan worden zijn onder andere Presley’s eerste rijbewijs (vanaf 1952), een gesigneerd contract voor een “Louisiana Hayride” radio show in 1955 en een gesigneerde 78-toeren copy van Presleys debuutsingle op het Sun label getiteld ‘That’s All Right’ (ook eigendom van Leek). Alle items die geveild gaan worden komen uit privé collecties.

De veiling van 8 januari is de tweede veiling van Elvis memorabilia, afgelopen augustus wisselden Elvis’ Martin D-28 gitaar, een Cadillac Seville uit 1976 en zijn persoonlijk script van de uit 1956 daterende film ‘Love me Tender’ van eigenaar.

Beluister hieronder ‘My Happiness’.

Deel: