Op dinsdag 7 oktober stond singer-songwriter Mike Rosenberg, oftewel Passenger, op het podium van een tot de laatste plaats uitverkochte Heineken Music Hall te Amsterdam. In een paar jaar is de eenmansband Passenger uitgegroeid tot een wereldact. In het voorprogramma stond het Canadese folk trio The Once.

Het optreden van het Canadese folk trio The Once, bestaande uit Geraldine Hollett (zang), Phil Churchill (zang/instrumentalist) en Andrew Dale (multi-instrumentalist), was wat onwennig. Ze brachten een cover van Elvis Presley ten gehore en een aantal Iers klinkende nummers.

Na The Once dan eindelijk waar het grootste deel van het publiek voor was gekomen, Passenger. De eerste tien rijen waren gevuld met jonge meisjes die zich duidelijk lieten horen. Mensen die voor de “band” Passenger kwamen keken behoorlijk op hun neus. “You’ll have to do it with only me”, sprak Mike Rosenberg oftewel Passenger. Hij bracht veel verschillende songs, van grappig, vrolijk, triest tot serieus. Het nummer ‘Riding to New York’, opgedragen aan iemand die gediagnostiseerd is met kanker, zorgde voor een zeer emotioneel moment. Het was echt muisstil in de HMH, zelden was het zó stil tijdens een concert. “It doesn’t get much quieter than that”, zei Rosenberg. Duidelijk is dat hij er van geniet dat er zo goed wordt geluisterd naar zijn muziek.

Dat Passenger veelzijdig is bleek uit zijn uitvoering van Simon and Gartfunkel’s ‘The Sound Of Silence’. Hij bracht het nummer op een geheel eigen manier, wel een krachtige manier met de dynamiek die hij er extra inbracht. Soms is stilte ook krachtig. Passenger is een echte entertainer, hij weet in zijn eentje te overtuigen. Bijna iedereen doet mee met zijn ‘I Hate’ song. Met “I hate” Pinkpop toilets gaf hij het een wat Nederlandser tintje.

Passenger bracht tot nu toe zes albums uit, om alle nummers t espelen, dat zou wel drie weken kosten. Zelfs voor Passenger is dat iets te veel van het goede, dit maakte het voor hem best lastig om een setlist samen te stellen. Op de Amsterdamse setlist stond wel het nummer ‘Harts On Fire’ dat door de volledige zaal uit volle borst werd meegezongen. Natuurlijk ontbrak ‘Let Her Go’ ook niet.

Voor de toegift kwam ook The Once het podium op, gezamenlijk speelden ze het nummer ‘Start A Fire’. Het concert werd afgesloten door Passenger zelf met ‘Holes’. Passenger zorgde, ondanks de kou, de regen en de harde wind, voor een heerlijke herfstavond met volop warmte en knusheid.

Foto’s (c) Hans Kreutzer/Maxazine

Deel: