Fish is tot eind december op toernee door Europa met de moveable feast tour 2014 en doet in oktober Nederland aan. Afgelopen zondag trad hij op in Zwolle in het nieuwe Hedon. Een passende plek voor zijn muziek. Hij refereerde nog wel naar de tijd dat hij in grote uitverkochte zalen stond van de omvang Ahoy, maar hij zijn hello Zwolle was gemeend. De plek was passend gelet op het gebodene dat in het teken staat van zijn nieuwe plaat A feast of consequences. Muziek die past in een zaal van de omvang Hedon. Immers het zijn geen nummers waar je een grote zaal mee in beweging krijgt maar gelet op zijn uitleg over de nummers het contact met het publiek centraal staat.

Muziek met inhoud dat is een steeds minder voorkomende kunstvorm. Fish al uitstervend ras; immers daar scoor je commercieel niet mee. Fish laat zich leiden door zijn passie. Zijn passie is een Duitse vrouw waar hij momenteel mee samenleeft. Manchmal die ook op de setlist staat is daar dan ook een uiting van.

Een 5 tal nummers (suite) van zijn recente plaat gaat over zijn opa William Patterson die op 21 jarige leeftijd in het front (eerste wereld oorlog) in Duitsland namens Schotland een steentje mocht bijdragen aan een betere wereld. Deze 5 nummers stonden dan ook centraal in de set. Op zijn 50 jarige verjaardag bezocht Fish de plek waar velen zijn gevallen en waar zijn opa ook had meegevochten. Zijn opa had het overleefd maar had de rest van zijn leven veel last van zijn borst gehad. Hij wilde nooit over praten. Fish kwam er achter dat zijn opa dat op het slagveld moest zijn opgelopen door het gas dat de Duitsers hadden gebruikt. Een indrukwekkend epos en met inhoud.

De vele aanwezige Marillion fans kwamen er met 2 nummers Heart of Lothian en Incubus bekaaid van af. Wel waren dit de momenten waarop het vuur ook oversloeg naar het publiek daar deze nummers wat vlotter/commercieler zijn. Fish heeft aangekondigd dat deze toernee en de volgende wel eens de laatste kunnen zijn; nog 2 jaar toeren en dat vindt hij het wel mooi geweest. We zullen hem dan missen want feitelijk is hij een octopus. Fish bepaalt wat er gebeurt als het publiek stil moet zijn is het stil. Moeten de handen omhoog dan gaan de handen massaal omhoog.

Fish was bijzonder actief met het publiek en wist er een echt feest voor de liefhebber van te maken. Vele geschreven nummers over zijn ervaringen (over zijn vele verkeerde keuzes met vrouwen) en de merchandise afdeling wordt door zijn dochter gerund. Fish staat centraal de bandleden krijgen nauwelijks tijd om hun kunsten te etaleren op de gitarist na die tijdens Incubues laat zien dat hij een belangrijk onderdeel is van de band. Fish gaat er dan bij zitten zodat zijn charisma even weg is en niet alle aandacht opeist. Een grootheid is hij zeker met zijn uitstraling en inhoud. Verzoeken om Grendel tijdens de toegiften worden genegeerd Fish sluit passend met inhoud af.

Als beschermheer van de natuur verwonderd hij zich over het klimaat en de huidige warme temperaturen in oktober. Hij draagt iedereen dan ook op zijn bijdrage te leveren aan een klimaat voor de generaties na ons. Blind to the beautiful is dan ook een passende afsluiting van een set met inhoud die nog lang houdbaar is.

Deel: