Een uniek en onverwacht koppel: de Friese voorman van De Kast en de Limburgse zanger van Blaosmuziek. Op verzoek van de theaterdirecteur in Cuijk maakten ze 2 seizoenen geleden een speciale avond, vanwege een tijdelijke sluiting van zijn schouwburg. Die samenwerking beviel zó goed dat ze samen bleven schrijven. Daarvoor hebben Syb en Gé in twee en een half jaar wel 10.000 km gereisd. Syb: We spraken afwisselend af in Roermond en in Jorwerd. 550 Km heen en terug. Het is een hele trip, maar het resultaat is erg de moeite waard! Ik ben erachter gekomen dat onze identiteit veel te maken heeft met de taal waarmee we zijn opgegroeid.

Op ‘t Verschil Is Oeral Geliek staan 12 stukken in zowel het Fries, het Limburgs, het gecombineerde FrieLim als ook het Nederlands. 7 stukken schreven Syb en Gé samen met hun pianist Wiebe Kaspers, een toetsentalent van 23 jaar oud. Met z’n drieën doen ze ook onder dezelfde naam tussen september en december 2014 een theatertour. Met regie van Jessica Borst die o.a. ook werkt met Brigitte Kaandorp, Sara Kroos en Dolf Jansen.
Om voeling te krijgen met het publiek organiseerden Syb en Gé vlak voor de zomer 6 try outs. Jacques d’Ancona bezocht een van die voorstellingen en schreef in het Nieuwsblad van het Noorden: Alles klopt qua sfeer en ritmische balans. Het swingt en tintelt. Bovendien houden ze onontkoombaar sentiment netjes in de klauwen.

Deel: