Op de laatste dag van augustus is het dan zover, de Hell On Earth tour strijkt neer in de Rotterdamse Baroeg. Met dit jaar de metalcore giganten Unearth als headliner, welke worden bijgestaan door niemand minder dan Shadows Fall, The Acacia Strain, War Of Ages en Pay No Respect. Vier Amerikaanse en één Britse act die als één gezelschap door Europa heen reist om de hel los te laten barsten in 17 verschillende steden.

Als derde stad van de tour stond Rotterdam op het lijstje. Voor de aanvang van de eerste band druppelt het voor café al aardig vol. Vele metalcore fans verzamelen zich hier en praten nog wat bij voordat de deuren naar de zaal (lees: de poort der hel) opengaan. De eerste act die het vuur onder de voeten van de fans doet oplaaien is het Britse Pay No Respect. De band zet hard in met hun Hardcore en dat wordt beloont met een goed onthaal van de zaal. Al snel gaan de eerste voetjes van de vloer en wordt er gemoshed op de agressieve noten van deze Hardcore act.

War Of Ages, een Metalcore act met een moderne twist, is de volgende die het podium in het donkere Baroeg betreden. Met de eerste klanken gaat de zaal al los en is de hel officieel los gebarsten. De band speelt met zeer veel kracht en komt zeer vitaal over. In tegenstelling van hun Britse voorganger, zijn War Of Ages niet vies van melodieuze gitaarsolo’s en zanglijnen. Het publiek lijkt het allemaal niet veel uit te maken, want de chaos in de zaal wordt gedurende de set van War Of Ages steeds groter.

Volgende in de rij is The Acacia Strain. Het “traditionele” Metalcore van de middag/avond wordt even ingeruild voor de duistere Deathcore van deze Amerikaanse mannen. Alhoewel de tempo van hun klanken wat langzamer is, is de intensiteit van elke klank een stuk hoger. Wat vervolgens ook effect heeft op de wijze hoe het er aan toe gaat in de zaal. Vocalist Vincent kaart nog even het auto ongeluk aan waarin zijn band bij was betrokken twee jaar geleden, wat indiceerde dat het leven fragiel is en dat elke dag daarom ten volste geleefd moet worden. En dat is precies wat er in de Baroeg deze dag gebeurt.

Shadows Fall neemt het stokje over en hanteert het vertrouwde Metal geluid. Een band die het al bijna 20 jaar uithoudt, en daarom ook onlangs heeft besloten dat dit de laatste tour door Europa zal worden voor een lange tijd aangezien ze, door onder andere het ouderschap van verschillende bandleden, een pauze houden van het intensieve touren van de afgelopen jaren. Dit is immers niet te merken in hun set. Een band die vertegenwoordigd woord door zanger Brian met dreadlocks tot aan zijn voeten, een heuse mannelijke Medousa, die deze ook in de strijdt gooit. Aangezien de band toch een ander soort repertoire heeft als de rest van de line-up, is het wat rustiger gaan worden in de zaal op wat headbangers na.

Als laatst is het natuurlijk de beurt aan Unearth, een band waar menig Metalcore fan deze middag/avond op stond te wachten. Het betreft een lange set met veel nummers van verschillende albums die de revue passeren. Ook wordt er nog een nieuw nummer gespeeld door de mannen, wat werd uitgebalanceerd door het nummer “Failure” van het album “The Oncoming Storm” welke de band niet vaak live speelt, en daarom de zaal hiermee trakteert. In de zaal zit inmiddels veel beweging met veel gemosh en hier en daar een circle pit die zich om de twee kolommen van de zaal vormen.

Door te laten merken dat het podium zowel van de band is als van de bezoekers door zanger Trevor, dringen menig fans zich op het podium en feesten samen met de mannen van Unearth. Ondanks de vermoeide en zwetende lichamen in zowel de zaal als op het podium gaat het feest meedogenloos door tot dat de laatste twee nummers gespeeld worden, met onder andere publieks favoriet “Zombie Autopilot”. Met veel hand geschud en high-fives neemt de band afscheidt van Rotterdam en sluit daarbij de zeer hevige maar ook voldane dag af. De Hell On Earth Tour heeft zich wederom dit jaar weer bewezen in Nederland.

Deel: