De fans die optredens in Nederland bijwonen van de Amerikaanse metalband Kamelot komen uit allerlei landen, zoals Duitsland, Noorwegen, Spanje en Chili. Kamelot treedt minimaal een keer per jaar op in Nederland, en soms zelfs wel twee keer. De laatste keer was 013 in Tilburg, waar de clip voor ‘Falling like the Fahrenheit’ opgenomen is. Deze is twee dagen geleden uitgekomen. Nu staan ze in het kader van hun Silverthorn over Europe tour in een uitverkocht Patronaat, met Stream of Passion als voorprogramma.

De Mexicaans-Nederlandse metalband Stream of Passion warmt de boel van tevoren op met onder andere songs van hun vierde album, ‘A War Of Our Own’, wat compleet gefinancierd is door crowdfunding. Van dit album spelen ze onder andere de gelijknamige song ‘A War of Our Own’ en het wederom kippenvel veroorzakende ‘The Curse’, wat blijft dat dat toch een mooi en krachtig nummer. Naast eigen nummers speelt de band ook een cover van Radiohead, ‘Street Spirit (Fade Out)’, de ‘vermoorde’ versie volgens een grappende Marcela. Met ‘This Endless Night’ van het album ‘The Flame within’ sluiten zij hun strakke set veel te vroeg af.

Kamelot is een metalband uit 1991 die een net even andere sound laat horen dan anderen: een knap geïntegreerde samenvoeging van progressieve rock, doom-, melodische en gothic metal met een klassiek randje. Standaard begint een Kamelot-concert in deze tour met het klassieke ‘Manus Dei’ en eindigt het met ‘March of Memphisto’ gevolgd door ‘Continuum’, en in de bijna twee uur die daartussen ligt kan er van alles gebeuren en gespeeld worden. De nieuwe zangeres van Arch Enemy, Alissa White-Gluz, zingt ‘Sacrimony (Angels of Afterlife)’, ‘Veritas’ en ‘Falling Like the Fahrenheit’ mee met Kamelot. Daarnaast komt Marcela Bovio van Stream of Passion nog eenmaal het podium op, om samen met Tommy de song ‘The Haunting (Somewhere inTime)’ te zingen.

Kamelot-fan van het eerste uur Victor wordt door Tommy het podium opgeroepen, want Victor heeft een mededeling te doen: een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin Katja. Ze hebben elkaar leren kennen bij het eerste Kamelot-concert wat gegeven werd in Nederland, hoe lief en romantisch! Na felicitaties van de band gaan de mannen even van het podium en worden stoelen het podium op gedragen, dit kan alleen maar betekenen dat er een akoestische set aankomt, gaaf! Deze akoestische sessie is met de nog nooit eerder live gespeelde ‘Welcome Home’, want spelen in Nederland is al thuiskomen. En ook ‘Karma’ spelen ze akoestisch, gevold door een drumsolo van drummer Casey Grillo.

Gitarist Thomas Youngblood kondigt nog aan dat er binnenkort exclusieve optredens in Nederland komen, dus houdt de website in de gaten. Want een ding weet je zeker na een concert van Kamelot: een volgend concert is gelukkig nooit heel ver weg!

Deel: