Voor de jeugd nu niet echt een bekende naam, maar de oudere generatie onder ons weet over wie wij het hebben. Peret, de Spaanse zanger van onder anderen de grote zomerhit uit 1971: ‘Borriquito’, is woensdag op 79-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Barcelona. Hij is vandaag reeds begraven op het kerkhof van zijn geboorteplaats Mataró.

Peret werd op 24 maart 1935 geboren als Pedro Pubill Calaf in het Spaanse Mataró. In 1971 was Perets nummer ‘Borriquito’ (wat Spaans is voor ‘ezeltje’) de zomerhit van Europa. Het nummer stond in verschillende landen, waaronder Nederland en Vlaanderen, op nummer 1 in de hitlijsten. Daarna werd een ouder nummer van de zanger uitgebracht ‘Voy voy’, maar dat haalde de top 10 niet meer. Peret deed in 1974 mee met het Eurovisie Songfestival, maar zijn nummer ‘Canta y sé feliz’ haalde het niet tegen de populariteit van Abba’s ‘Waterloo’ en eindigde als negende.

In 1992 trad Peret op tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona. Peret overleed woensdag 27 augustus 2014 op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker, de ziekte die hij op 30 juli 2014 bekend had gemaakt als zijnde de oorzaak van het einde van zijn carrière. Hij laat een vrouw, dochter en kleinzoon na, alsmede 10 nieuwe nummers die hij reeds had opgenomen voor een nog uit te komen album.

Deel: