Een groot vierdaags festival in een oud fort gelegen in Tsjechië. Met grote namen zoals Slayer, Children of Bodom, Amon Amarth, Bring Me The Horizon en Hail Of Bullets. Naar onze mening klonk het in Nederland al als een mooi festival. Het festival begon op woensdag 6 augustus rond een uur of 3 in de middag. Natuurlijk moest iedereen daarvoor nog eerst de tenten opzetten en bier inkopen bij de lokalen supermarkten.

De eerste band, Suburban Terrorist, speelde om half 4. Echter heeft niemand daar veel van meegekregen, iedereen was te druk bezig met een plekje dicht bij het festival te bemachtigen. Buiten het festival terrein, dus buiten het fort, kreeg je vrijwel niks mee van het geluid, wat wel fijn was voor het dorpje waar het festival achter gelegen was. Nadat de tenten opgezet waren en het net gekochte bier eigenlijk al weer op was, was het tijd om richting het fort te gaan. Na een security controle stonden we eindelijk binnen de muren van het fort. Tijd om de muntjes te gaan halen. 1 muntje is omgerekend naar euro’s 1,12. Dus lekker goedkoop. Alcoholische drank was er ook het goedkoopst, een halve liter bier was 1 muntje en een blikje cola (met uitzondering op het water, de enige niet alcoholische drank) was 1,5 muntje.

De sfeer zat er al goed in tijdens de tenten op zetten, maar met wat live muziek, een vol glas bier en vele soorten eten kan het alleen maar gezellige worden. Het belooft een lange avond te gaan worden. En een hele gezellige avond was het. Als je het fort uit liep hoorde je overal muziek van de tenten vandaan komen. Soms was het buiten het fort nog gezelliger dan binnen het fort, want buiten het fort kon je elkaar tenminste nog een beetje verstaan.

Na een korte nachtrust stond om half 11 de volgende band (Panychida) al weer klaar om te gaan spelen. Slayer en Children of Bodom speelde die dag in de avond. Vele bands waarvan je wist dat ze via de Mp3 al goed klonken, klonken in het echt nog beter, bijvoorbeeld Havok. Die speelde rond 11 uur op de echt snikhete dag. We stonden weg te branden in de zon, maar wat was het een feest. Een grote menigte zien headbangen blijft toch altijd leuk om te zien, zo weet je zeker dat de muziek goed in de smaak valt op de vroege ochtend. Buiten het fort leek het wel of het langharig tuig de stad had overgenomen, en overal waar je maar keek zag je metalheads. Bij de supermarkt 1,5 km verderop, bij de andere supermarkt 2,5 km verderop, in het dorpje achter het fort, overal… Buiten het fort was het dan ook een super-gezellige sfeer. Veel kraampjes met eten en drinken, veel muziek, en veel bier.

De meeste mensen stonden die dag te wachten op Slayer, die na Bring Me The Horizon op het podium stond. Tijdens het optreden van Bring Me The Horizon werd er ook continu ‘SLAYER!’ geroepen. Na een uur wachten, want ja we wilde wel een beetje vooraan staan natuurlijk, begon dan eindelijk Slayer; Geweldige band. Met aan het einde natuurlijk een eerbetoon aan het vorig jaar overleden bandlid van Slayer, Jeff Hanneman, die door een spinnenbeet om het leven is gekomen.

Slayer was voorbij, dan is het nu tijd voor Children Of Bodom. De twee podia ‘s zaten naast elkaar. Dus het was met het hele publiek een aantal tientallen meter naar links opschuiven. Children Of Bodom was enorm energierijk, alleen heeft de band door de uitloop van Slayer twee of 3 nummers moeten skippen. Children Of Bodom speelde een stuk minder lang en er was op het podium overleg over welke nummers er wel en niet gespeeld worden. Gelukkig speelden ze het nummer ‘Are you dead yet’, waarbij het publiek helemaal uit zijn dak ging. Middelvingers in de lucht, waar Alexi (de gitarist en zanger van de band) trouwens om vroeg. Na deze bands was het wel even tijd om het feest buiten het fort voort te zetten, om later weer terug te keren naar het fort om daar de gezelligheid bij de kampvuren en in de biertunnel mee te krijgen.

Na een iets langere nacht dan de dag ervoor was het de derde dag wachten op Amon Amarth. Nog steeds verbaast het me dat ik nog niet zo veel dronken mensen heb gezien. Aangezien iedereen hier de hele dag door bier zuipt, omdat dat het goedkoopste en het meeste qua inhoud was. Het begon vandaag eigenlijk met een hele lange soort optocht naar de grote supermarkt 1,5 km verder op. Het was weer tijd om broodjes en bier in te slaan voor deze dag.

Op het terrein was ondertussen de merchendise van Brutal Assault 19 vrijwel uitverkocht. Nog enkele maten en een paar shirts waren nog beschikbaar. En de WC’s werden geleegd, wat over het terrein een verschrikkelijke stank met zich mee bracht. Je wist eigenlijk niet meer waar je moest zijn om de stank te omzeilen. Na vele mooie live bands te hebben gezien met weer veel moshpits was het tijd voor Amon Amarth. Ze maken er echt een show van en je moest eigenlijk uitkijken voor de moshpit; deze werd steeds groter en groter. Verder in het fort hadden de kraampjes het even rustig tijdens Amon Amarth, en het leek wel of het hele fort stond mee te kijken. Deze avond ging lang door, want de laatste band was rond half 4 ’s nachts afgelopen. En bij de tenten ging het spektakel nog uren door.

De vierde dag stond de eerste band alweer rond half 11 te spelen. Het was zo rustig in het fort rond die tijd, iedereen lag nog te slapen of deed boodschappen. Ja, de supermarkten hebben wel de omzet van het jaar gedraaid met zo’n festival in de buurt.

Iedereen deed deze dag wat rustiger aan, veel gebeurde er dan ook buiten het fort. In het dorpje achter het fort, bij de bankjes in het gras zaten er een aantal. Vele lagen gewoon bij de tenten. En andere zaten in het fort in een speciaal opgezette hal met veel tafels en banken wat uit te rusten en wat te eten. Ook waren er vele kleding- en schoenenkraampjes waar veel tussen gekeken werd. Je kon merken dat iedereen kapot was en dit echt de dag was van niks doen, liggen en slapen. Eigenlijk waren de meeste wel aan het wachten op de laatste grote band van het festival, Hail Of Bullets, die pas rond 1 uur zou beginnen.

Eindelijk stond Hail Of Bullets op het podium. We waren best moe na 3 dagen eigenlijk nauwelijks slapen en alleen maar doorfeesten. Maar alle energie was verzameld om helemaal los/kapot te gegaan op Hail Of Bullets. Je kon van te voren wel merken dat iedereen moe was, maar toen ze er eindelijk stonden merkte je er echt helemaal niks meer van. Na Hail Of Bullets, die echt geweldig maar vermoeiend waren, was het voor de meesten tijd om terug te keren naar de tenten, om daar nog wat te drinken en muziek te luisteren, maar na een aantal uurtjes toch te gaan slapen. Je tent moest immers om 9 uur die ochtend al weer opgeruimd zijn, wat overigens niet gelukt is.

Het was een drukte met het opruimen en het proberen weg te komen met de auto. En het was een heel stuk lopen om het fort te kunnen bereiken wat je op de laatste dag echt in je voeten voelde. Maar al met al, hebben we er heel erg van genoten, en vele metalheads met ons. Het was een geweldig festival en goedkoop (4 dagen incl. camping was €80,-) We kunnen niet wachten op de volgende editie van Brutal Assault. Nummer 20, dat belooft wat!!

Foto’s (c) Sanne Zeën/Maxazine

Deel: