Op 8 september brengt de Belgische band Venus in Flames, aka Jan De Campenaere, alweer zijn vierde album ‘Funeral Dancer’ uit in Nederland. De titel van het nieuwe album past voor de gepassioneerde singer- songwriter exact in de lijn van de eerdere drie die hij uitbracht: ‘Notes Of Tenderness’ (2003), ‘Shadowlands’ (2006) en ‘Intimacy’ (2009). Ook de band, die De Campenaere voor dit album gestrikt heeft, mag indrukwekkend genoemd worden. Met Tom van Stiphout (Milow), Mario Goossens (Triggerfinger), Reinout Swinnen (K’s Choice), Tim Coenen (Admiral Freebee) en Jo Francken weet je dat iets sowieso al niet slecht kan klinken. Daarnaast is Sarah Bettens (K’s Choice) te horen op de eerste single ‘Dance With Me’.

De Campenaere is een gevoelig mens. Dat is terug te horen in zijn liedjes. Hij is daarin volledig zichzelf, want hij huldigt het principe “hoe persoonlijker de tekst, hoe indringender het resultaat”. Op Funeral Dancer staat een drieluik over de dood. Helaas volledig autobiografisch. De sleutelzin op het album is er een uit het nummer ‘Lean On Me’: “Seven funerals and a baby, it’s been quite a year”.

Anders dan het vorige album is ‘Funeral Dancer’ een gevarieerde popplaat en een echte bandplaat geworden. Ook voor de komende live optredens neemt De Campenaere een stevige band mee, bestaande uit Gert Bettens (K’s Choice): gitaar/zang, Reinout Swinnen (K’s Choice): toetsen/zang, Tim Coenen (Admiral Freebee): bas/zang, Regine Mosuse (Novastar): drums/zang.

Deel: