In het weekend van 14 augustus vindt in Biddinghuizen weer “A Campingflight To Lowlands Paradise” plaats. Ook dit jaar staan er weer ruim 100 muziekacts geprogrammeerd en is er keuze tussen wereldtoppers maar ook vooral de grote onbekenden. Elke week hier bij Maxazine een paar tips uit een bepaalde muziekgenre. Deze keer de focus op dansvoorstellingen.

Naast de 140 muziekoptredens is Lowlands ook vaak geroemd om zijn dansprogrammering. De meeste bezoekers zullen niet eerder een voorstelling hebben gezien/beleefd in Biddinghuizen maar dat komt vaak door de onwetendheid. In deze aflevering een klein duwtje in de rug van het dansspektakel op Lowlands en lichten we 3 voorstellingen toe.

Dox en 155 – Ultranormaal
Elk mens heeft vast wel eens keihard meegezongen in de auto of onder de douche. Ook is iedereen vast een keer volledig uit zijn/haar dak gegaan toen niemand keek. Maar waarom doet niemand het ooit in het openbaar? Getrainde dansers kunnen een diepe indruk op hun publiek achterlaten. Wanneer een ’niet-danser’ volledig opgaat in muziek ontstaat echter iets ontroerends; authenticiteit.

Ultranormaal is een voorstelling over hoe we werkelijk kunnen dansen en bewegen wanneer we aan niemands verwachtingen hoeven te voldoen! Weg met de schaamte…laat je gaan!

IKCAmsterdam – Rocco
Dansers die boksers worden en boksers die dansers worden. Daar draait het om in Rocco, van choreograaf Emio Greco en regisseur/dramaturg Pieter C. Scholten. De dans vertelt het verhaal over broederliefde, geïnspireerd op Luchino Visconti’s filmklassieker ‘Rocco E I Suoi Fratelli’.

In de boksring dagen de broers elkaar uit met rake stoten en snel voetenwerk. De gevechten vertegenwoordigen het goede en het kwade, de duivel en de engel. Om het in 1 zin samen te vatten: Remus en Romulus, Kaïn en Abel, Laurel en Hardy. Rocco werd in 2012 nog bekroond met de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’.

Het Nationaal ballet – Forces of movement
Als je op elk gebied de beste acts wil hebben, kun je er als festival niet om heen om het Nationaal Ballet een podium te geven. Sinds jaar en dag worden zij gezien als de absolute wereldtop. Onder de noemer ‘Forces Of Movement’ toont Het Nationale Ballet waarom het tot de absolute wereldtop gerekend wordt. Een samenvatting van drie grote balletten…

Zo is er briljant danswerk van ‘Corps’, een ballet van grootmeester Hans van Manen. Hierbij verstoren drie vrouwen de groepsharmonie van drie mannen. Dan is er ook humor, zoals bij de crash course in klassiek ballet die de Canadese choreograaf Eric Gautier geeft in ‘Ballet 101’.

Ten slotte mag de ultieme ‘pas de deux’ van de zwarte zwaan uit Het Zwanenmeer niet ontbreken. Dit spectakel van de choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov, op de beroemde muziek van Tsjaikovski is eigenlijk een must voor je opvoeding.

Deel: Twitter Facebook Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr Email