De organisatie van Nordic Delight Festival heeft opnieuw zes spraakmakende muziekacts aan zijn programma toegevoegd. De nieuwe namen op het programma zijn Sailor & I (SE), Jennie Abrahamson (SE), Blaue Blume (DK), Death Hawks (FI), Tremoro Tarantura (NO) en Vök (IS). Naast het muziekprogramma presenteert het festival ook een divers randprogramma. In samenwerking met filmdistributeur Lumière worden Scandinavische speelfilms en series vertoond. Ook beleeft Nordic Delight de première van de nieuwe Zweedse dramaserie ‘Thicker Than Water’. Verder is er onder meer een workshop over Scandinavische rituelen en gebruiken, aandacht voor traditionele Sami kunst, een introductie van het Zweedse spel Kubb en een samenwerking met Cinemaandag. Verder nog meer goed nieuws voor de ware kunstliefhebbers: een ticket voor Nordic Delight Festival 2014 geeft tevens gratis toegang tot het Centraal Museum te Utrecht, waar het festival op 4 oktober plaatsvindt.

Artpop, bluesrock, experimentele krautrock, electronica en singer-songwriters
Het Deense Blaue Blume, Zweedse Sailor & I en Noorse Tremoro Tarantura zullen voor de eerste keer in Nederland optreden tijdens Nordic Delight Festival. Blaue Blume uit Denemarken brengt gelaagde, dromerige indiepop en staat aan de vooravond van een grote internationale doorbraak. Ook de talentvolle Zweedse producer Sailor & I geeft acte de presence met zijn aanstekelijke en tegelijke donkere mix van dance, pop en klassieke muziek. De jonge Noren van Tremoro Tarantura bieden een experimentele kakofonie aan geluiden met een industrieel randje. Meer toegankelijk is het Finse trio Death Hawks, dat garant staat voor hypnotiserende psychedelische bluesrock. Uit Zweden zal de zoetgevooisde singer-songwriter Jennie Abrahamson aantreden, die eerder dit jaar al met Peter Gabriel op tour was en op Nordic Delight werk van haar nieuwe album zal vertolken. Tenslotte is er dromerige electronica, live begeleid met piano, gitaar en saxofoon, door het jonge Vök, een pareltje uit IJsland. Hiermee zijn inmiddels dertien muziekacts bevestigd voor het festival en er volgt nog meer.

Films en series
In samenwerking met Lumière wordt tijdens Nordic Delight Festival onder andere de Deense speelfilm ‘De vrouw in de kooi’ vertoond, die onlangs nog in de Nederlandse bioscopen draaide. Ook is er de exclusieve Nederlandse première van de eerste aflevering van de nieuwe Zweedse dramaserie ‘Thicker Than Water’, van de schrijver van ‘Wallander’ en de producent van ‘Dissapeared’. Daarnaast worden enkele afleveringen van de ongekend populaire Zweedse serie ‘Real Humans’ vertoond. Voorafgaand aan het het festival staat ook het maandelijkse evenement Cinemaandag, georganiseerd door Collectief Wijkwinkel, op maandag 1 september in het teken van Nordic Delight met de vertoning van een Scandinavische film, met begeleidende introductie en discussie.

Scandinavische kunst & cultuur
Hoewel de Scandinavische landen en Nederland op cultureel gebied veel gemeen hebben, zijn de verschillen aanzienlijk. Noorse cultuurhistoricus Kariin Sundsback speelt in een workshop met zowel typische Scandinavische als Nederlandse gebruiken en tradities. Daarnaast kan het Nordic Delight publiek een spoedcursus Noors volgen, alles over Sami kunst leren en of in de kloostertuin van het Centraal Museum zelf deelnemen aan de Scandinavische cultuur en lifestyle. Hier kan men het eeuwenoude, doch vandaag de dag hippe Zweedse buitenspel Kubb spelen. Dit is slechts een tipje van de sluier van het gehele uitgebreide (rand)programma van Nordic Delight Festival, dat op zaterdag 4 oktober plaatsvindt in en om het Centraal Museum in Utrecht.

Eerder bekend gemaakt
Eerder werd al bekend gemaakt dat onder meer Einar Stray Orchestra (NO), Árstíðir (IS), Get Your Gun (DK), The 1st (DK), Wintergatan (SE). Broke (DK) en Sekuoia (DK) naar het festival komen. Eveneens als de twee chefs, gelieerd aan Noma, het tot dit jaar wederom verkozen beste restaurant ter wereld!

NORDIC DELIGHT FESTIVAL, 4 OKTOBER 2014, UTRECHT
A day to discover tomorrow’s Nordic music, film, food, fine arts and design

Deel: