Op 22 augustus komt The São Paulo State Youth Symphony Orchestra over uit Brazilië en treedt op tijdens het Grachtenfestival. Het bijzondere aan dit staatsorkest is, dat het gevormd wordt door toptalenten die allemaal voortkomen uit het Guri-systeem, dat er voor gezorgd heeft dat tienduizenden kinderen uit de sloppenwijken van van São Paolo door middel van muziek een nieuw toekomstperspectief wordt geboden.

Het EMESP-conservatorium te São Paulo is sinds een aantal jaren verantwoordelijk voor het al bijna 30 jaar draaiende Guri-project dat tienduizenden kinderen uit sloppenwijken de mogelijkheid biedt muzieklessen te volgen. Deze kinderen krijgen vanaf zesjarige leeftijd zes uur per week les op hoog niveau in zang, theorie en instrumentaal onderwijs. De resultaten zijn verbluffend. Door muziekles ontwikkelen de kinderen concentratie, discipline, sociale vaardigheden en leren ze samen te werken. Dit project heeft invloed op de hele omgeving: het biedt veiligheid, de kinderen krijgen kleding en eten. Bovenal biedt het de kinderen zicht op een toekomst buiten de sloppenwijk.

In 2012 is het Conservatorium van Amsterdam (CvA) officieel een samenwerking gestart met het Conservatorium van São Paolo, the Escola de Música do Estado de São Paulo (EMESP). Dit is een unieke samenwerking, met als andere partners Juilliard School of Music te New York en het Conservatorium van Parijs. Een van de grote talenten van het Guri-systeem studeert al aan het CvA, en de concertmeester van het orkest op 22 augustus, die onlangs de Braziliaanse Staatsprijs heeft gewonnen, komt vanaf september 2014 studeren aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het optreden in het Muziekgebouw aan ‘t IJ maakt deel uit van de eerste Europese tournee van het orkest, dat daarna nog optreedt in Berlijn en Parijs.

Programma
Claude Debussy – Rhapsody pour orchestre et saxophone
Darius Milhaud – Scaramouche
Hector Berlioz – Symphonie fantastique

Deel: