School is Cool is een Belgische barokpopband, die is begonnen in 2009. Inmiddels hebben er al enige bandwijzigingen plaatsgevonden en zijn er 2 dames aan toegevoegd. Onlangs waren ze in Nederland voor een aantal optredens en Maxazine mocht deze band een aantal vragen stellen.

Wat zijn de ervaringen die jullie hebben gehad na het vertrek van de oude bandleden en het bijkomen van de nieuwe? Heeft dit invloed gehad? “Het is moeilijk om te zeggen dat het vertrek van de oude leden geen invloed heeft gehad op de nummers, maar dat het bijkomen van de nieuwe leden wel invloed heeft gehad. Tevens is er een verschil in podiumopstelling vergeleken met 2010. Door de nieuwe bezetting en de nieuwe podiumopstelling is er een nieuwe dynamiek op het podium, die er vroeger minder was, doordat er minder mensen op het podium stonden en er nu nieuwe mensen zijn die andere energie hebben dan de vorige leden”. Het is voor de mensen ook niet leuk als het altijd het zelfde is, wij proberen dan ook om het altijd zo aantrekkelijk mogelijk voor het publiek te maken. Ook doordat wij durven te experimenteren, durven af te wijken van het gewone, denken wij dat we langer bestaansrecht hebben, dan bands die altijd maar het zelfde doen”.

Op 24 maart is het 2e album van de band uitgekomen met de naam Nature Fear. Dit album is geheel zelf geproduceerd. Uiteraard wilde ik graag weten waarom ze deze uitdaging aan gegaan zijn. “Het was een hele uitdaging, maar nadat we al een tijd lang verschillende producers op het oog hadden, werden we pas echt enthousiast toen we de mogelijkheid bespraken om het zelf te gaan doen. We waren er heel blij mee dat we die stap hebben genomen. Alle nummers zijn ook zelf geschreven. Het is ons goed bevallen, want wanneer je van het begin tot het einde bij het maken van een album bent, heb je er ook de controle over wanneer iets niet naar je zin is en het fout gaat. Je weet dan dat het je eigen schuld is en hieruit kan je weer leren. Misschien als we met iemand samen hadden gewerkt was het misschien beter geweest, maar nu weet je dat alles bij jezelf ligt.

Het proces was wel erg lang, we hebben dubbel zo lang in de studio gezeten als bij de eerste plaat, het was wel een praktische overweging, maar het had wel een groot voordeel, zo konden er dingen worden uitgeprobeerd maar ook angstaanjagend. Doordat wij een gediplomeerde producer in de band hebben, is het allemaal toch goed gekomen”.

Er word gezegd dat dit album zwaarder, donkerder is, zijn jullie het hiermee eens? “Het is zeker anders dan het eerste album, al konden de laatste nummers van het eerste album ook op deze plaat staan. De single keuze van het eerste album was veel vrolijker dan de single van dit album. We wilden een nieuwe toon, sfeer belichten dan dat we de vorige keer hebben gedaan. Misschien hebben we toen de iets vrolijkere kant belicht, terwijl er op het eerste album ook wat donkere nummers staan. Terwijl we er nu wat minder aandacht op vestigen”.

In april hebben ze een aantal optredens in Nederland gedaan en op 21 juni spelen ze op het festival Best Kept Secret. Ik wilde weten wat het verschil is tussen spelen op een festival of in een zaal. “Het is heel moeilijk om er een oordeel over te geven, omdat het twee heel verschillende dingen zijn.

Bij optreden in de zaal heb je meer tijd om te soundchecken, om je voor te bereiden, terwijl op een festival speel je vaak overdag in een tent waar meer groepen spelen. Het is heel leuk om in een club te spelen, omdat je dan alles naar je hand kan zetten, maar op een festival is de sfeer meestal uitbundiger. In de zaal komen mensen speciaal naar jou toe, maar op een festival is het de zaak dat mensen die je niet kennen je zo snel mogelijk met jou laten kennis maken”.

School is Cool is in Nederland alleen nog op Best Kept Secret te zien op 21juni om 16:00 op Stage one.

Deel: