Met hun laatste album ‘Right Thoughs, Right Words, Right Actions’ waren de heren van Franz Ferdinand weer helemaal terug van even weggeweest met een fris en sterk album. Een album dat zich kon meten met hun inmiddels tien jaar oude debuutalbum. Paradiso was gisteravond dan ook tot de nok toe gevuld voor de Schotten.

Voordat Franz Ferdinand het podium op kwam werd het voorprogramma gedaan door de Rotterdamse band Rats On Rafts, die aardig begonnen met hun aanstekelijke indierock die zó in het straatje van Franz Ferdinand past, maar na een kwartier begon te vervelen toen ze hun laatste nummer te lang hadden uitgespannen.

Maar het publiek was helemaal klaar voor Franz Ferdinand. En dat bleek wel toen zanger Alex Kapranos en consorten het podium op kwamen en aftrapten met ‘Bullet’. Waarna ‘No You Girls’, ‘The Dark Of The Matinée’ en ‘Evil Eye’ volgden. Gelijk drie bekende nummers waarbij het publiek meteen los was.

Daarna volgde ‘Tell Her Tonight’ dat werd gezongen door gitarist en toetsenist Nick McCarthy. Om daarna weer Alex het over te laten nemen met ‘The Fallen’, ‘Fresh Strawberries’, het luidkeels meegezongen ‘Walk Away’ en ‘Stand On The Horizon’. Het enthousiasme van de zaal werpt duidelijk z’n vruchten af, want de mannen maken zelf ook een behoorlijk gemotiveerde indruk. Een wisselwerking tussen band en publiek.

‘Can’t Stop Feeling’ kreeg een metamorfose met daarin een sample van ‘I Feel Love’ van Donna Summer. De enige lichte dip van de avond volgde daarna met ‘Auf Achse’, ‘Brief Encounters’ en ‘Lucid Dreams’. Maar met het daaropvolgende ‘Michael’ werd dat weer meteen goedgemaakt.

Helemaal toen daarna het onvermijdelijke ‘Take Me Out’ volgde en er in de zaal moshpits ontstonden. Het recente ‘Love Illumination’ en ‘Ulysses’ sloten daar perfect op aan. Waarna bij ‘Outsiders’ alle vier de bandleden zich om het drumstel verzamelden en met z’n vieren daarop te keer gingen.

Een toegift kon niet uitblijven. En dus werd bij terugkeer op het podium ‘Right Actions’ ingezet. En daarna als uitsmijter een klassieker die nog niet was gespeeld: ‘This Fire’. Om daarna echt af te sluiten met eveneens de afsluiter van hun laatste album: ‘Goodbye Lovers & Friends’.

Opvallend is hoe goed de recente nummers tussen de oudere nummers passen, waardoor de aandacht en het enthousiasme zelden verslapten, en Franz Ferdinand nog altijd een uitstekende live-band blijkt te zijn. Hierdoor lijkt één van de hoogtepunten van de komende editie van het Best Kept Secret Festival (volgende week) al een zekerheid.

Deel: