Harry “Cuby” Muskee, geboren op 10 juni 1941 te Assen, zou vandaag 73 jaar geworden zijn. Muskee was de zanger van de bluesband Cuby + Blizzards welke hij samen met Eelco Gelling oprichtte. Op 15-jarige leeftijd nam Harry gitaarles, op school kwam hij in aanraking met jazz en dixieland. Samen met de gebroeders Jaap en Henk Hilbrandie richtte hij de band The Mixtures op.

Uit The Mixtures kwam The Old Fashioned Jazz Group waarmee Muskee hoofdzakelijk in Assen te horen was tijdens schoolfeesten. Hij luisterde regelmatig naar de radiozender American Forces Network, een zender voor Amerikaanse militairen die in het nabijgelegen Duitsland gelegerd waren. Hierdoor kreeg hij interesse voor de bluesmuziek. Hij kocht de LP ‘Concert at Newport’, van John Lee Hooker, waarna hij besloot dat hij de blues tot zijn repertoire ging nemen. Kort na het overlijden van zijn ouders brak hij door met The Blizzards.

Eind 1967 ging Cuby + Blizzards uit elkaar, waarna hij in diverse bands speelde waaronder Red White ’n Blue, de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Muskee overleed in 2011 op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Foto (c) Barbara van Geffen

Deel: