Muziekdocumentaire uit 2014 over de totstandkoming van ‘Mystery Girl’, het album uit 1989 waarmee rock-‘n-rollheld Roy Orbison mede dankzij de wereldhit ‘You got it’ postuum zijn comeback bezegelde en dat deze week opnieuw is verschenen. Singer-songwriter Orbison had in de jaren 50 en 60 grote hits met nummers als ‘Only the lonely’, ‘Crying’ en ‘Pretty Woman’ maar raakt in de decennia erna in de vergetelheid. In deze documentaire gemaakt door zijn zoons gaan we achter de schermen bij zijn comebackplaat waar Orbison in 1987 samen met producer Jeff Lynne aan begint.

In november ’88 is de eerste single ‘You got it’ uit en treedt Orbison op tijdens het Diamonds Awards festival in Antwerpen (hier uitgezonden door de TROS) waar hij uit handen van Linda de Mol een oeuvre award krijgt. Wanneer Orbison op 6 december plots overlijdt, wordt ‘You got it’ een enorme hit en gaan de Diamonds Awards-beelden de hele wereld over. Begin 1989 verschijnt dan eindelijk het nieuwe Orbison-album: ‘Mystery girl’. In Mystery Girl: Unraveled ziet u ook interviews met o.a. Tom Petty en Bono (die het nummer ‘She’s a mystery to me’ voor de plaat aandroeg).

Roy Orbison – Mystery Girl Unraveled, 20:30 – 21:30 uur, NPO Cultura

Documentaire uit 2004 over de succesvolle heavy-metal band Metallica. Ze worden gevolgd tijdens hun crisis in de voorbereiding van een nieuw album. In deze periode (2001 – 2003) probeert zanger James Hetfield van zijn enorme drankprobleem af te komen, wordt er een psycholoog in dienst genomen om de spanningen tussen verschillende bandleden weg te masseren, worstelen de individuele bandleden met hun imago van rondzuipende en neukende rocksterren enerzijds, en hun huidige huiselijke gezinsleven anderzijds én is de creatieve inspiratie ver te zoeken. Een openhartige kijk op mannen in een midlife crisis.

Metallica – Some Kind of Monster, 20:59 – 22:15 uur, NPO Doc

Deel: