Vrijdag maakte de organisatie van het Bruis festival in Maastricht een groot gedeelte van haar programma bekend. Tevens zal het festival voor het eerst in haar geschiedenis drie festivaldagen duren. Bruis vindt plaats op 5, 6 en 7 september op het sportterrein van de Tapijnkazerne in Maastricht en is gratis toegankelijk voor publiek. De acts die tot nu toe bekend zijn gemaakt door de organisatie: Asgeir, The Sore Losers, This Will Destroy You, Gabriel Rios, Oscar & The Wolf, Pink Mountaintops, Wallace Vanborn, Nick Mulvey, Rangleklids, Kovacs, Rue Royale, St. Paul & The Broken Bones, Bells of Youth, I am Giant, The Benelux, Petter Carlsen & The Lonely Drummer, Cheaters, Black Heart Rebellion en The Whims of the Great Magnet.

Bruis vindt ook in 2014 weer plaats op het sportterrein van de Tapijnkazerne, en zal voor het eerst niet twee maar drie dagen gaan duren. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Om het 30-jarige jubileum van de International School of Business and Economics groots te vieren, is het idee opgevat om niet alleen voor personeel en studenten van de UM maar voor de hele stad een extra festivalavond te organiseren. Een financiële bijdrage van de UM maakt het mogelijk om Bruis met een dag uit te breiden, uiteraard gratis en voor iedereen toegankelijk.

Eerder deze maand maakte Bruis reeds bekend samen te gaan werken met het festival ParkCity Live, met het oog op gezamenlijke subsidies, economische voordelen en het aangaan van duurzame relaties met leveranciers. Een vaste partner in de programmering heeft de organisatie al jaren met Into The Great Wide Open dat jaarlijks in dezelfde periode als Bruis plaatsvindt op Vlieland.

Wethouder Mieke Damsma onderstreept het belang van nieuwe initiatieven en samenwerkingen namens de gemeente Maastricht: ‘Festival BRUIS wordt ieder jaar een groter begrip in de stad en in onze samenleving: het brengt verschillende culturen en leeftijdsgroepen bij elkaar. De huidige locatie is de énige geschikte locatie, en even allemaal naar binnen gaan als het regent is gewoonweg onmogelijk.’ Vanwege het belang van dit evenement voor Maastricht draagt de gemeente mee in financiële risico’s middels het afgeven van een slecht weer-garantie van maximaal zestigduizend euro.

Voorwaarde voor deze slecht weer-garantie is wel dat Bruis ondernemerschap laat zien, nieuw initiatief toont en zich verder ontwikkelt. Dit is reden voor de organisatie om o.a. de Bruisvogel in het leven te roepen: met een donatie van minimaal 25 euro word je Bruisvogel, ontvang je een Bruis survival-pakket en draag je bij aan een duurzaam en gratis festival voor de komende jaren. Een ander initiatief is de BRUISBackstage-pas. Ook hiermee steun je Bruis, verschaf je jezelf toegang tot de backstage-area waar akoestische acts van Bruis-bands plaatsvinden en ontvang je een unieke Ellen Truijen tas, duurzaam vervaardigd uit de banners gebruikt ter promotie van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. Want duurzaamheid en ook de cradle-to-cradle gedachte blijft bij de organisatie van Bruis ook in 2014 hoog in het vaandel.

Deel: