Op vrijdag 7 en zaterdag 8 november vindt de vierde editie van het avontuurlijke muziekfestival Rewire plaats in Den Haag, op verschillende locaties in en aan de rand van het centrum. De eerste namen zijn nu bekend: James Holden live, Henrik Schwarz & Nik Bärtsch, Colin Stetson, Bohren & Der Club Of Gore, Herman Kolgen & BL!NDMAN, Hydras Dream (Anna von Hausswolff & Matti Bye) en Von Nohrfeldt Ensemble. Een gelimiteerd aantal early bird weekendtickets zijn verkrijgbaar in de voorverkoop. In de komende maanden wordt meer informatie onthuld over het programma en de locaties.

James Holden presents The Inheritors live (UK)
James Holden is in Nederland de afgelopen jaren vooral in beeld geweest als gevierd dj. Vorig jaar bracht hij na zeven jaar eindelijk zijn tweede album The Inheritors uit. Dit album sloeg in als een bom en werd geprezen door zijn eigenzinnigheid en als vernieuwende stap in zijn carrière. Momenteel heeft hij enkele schaarse, maar overweldigende live optredens met modulaire synthesizer, drums en saxofoon achter de rug. Op 8 november speelt hij in deze setting, met drummer Tom Page (Rocketnumbernine, in 2012 nog op Rewire) en saxofonist Etienne Jaumet (Zombie Zombie) het album The Inheritors integraal live.

Henrik Schwarz & Nik Bärtsch “Scripted & Prepared” (DE/CH)
De Duitse house producer en dj Henrik Schwarz en de Zwitserse pianist/componist Nik Bärtsch schrijven speciaal voor Rewire een nieuw stuk, dat als basis zal dienen voor hun ‘scripted & prepared’ concert op vrijdag 7 november. Het duo onderzoekt de mogelijkheden van de geprepareerde piano van Nik Bärtsch in relatie tot de scripted software van Henrik Schwarz. Het resultaat is een enerverende akoestische mix van live techno en minimal music op twee geprepareerde vleugels.

Colin Stetson (CA)
Saxofonist Colin Stetson klinkt als een compleet blazersensemble inclusief percussie. In zijn overrompelende performance gebruikt hij zijn saxofoon om zowel ritme, melodie als bas te creëren met circulaire ademhaling en microfoons op zijn instrument en keel. Hij is niet alleen technisch virtuoos, maar maakt ook meeslepende muziekstukken, zoal te horen is op de albums New History Warfare Volume 1 & 2. Stetson is ook actief in de begeleidingsband van Bon Iver en werkte samen met o.a. Tom Waits en Arcade Fire.

Bohren & Der Club Of Gore (DE)
Het is een mooi contrast te bedenken dat dit kwartet, afkomstig uit het Duitse Ruhrgebied, geboren is uit liefde voor extreme muziek. De band beheerst feilloos de kracht van het weglaten. Hun nachtmuziek klinkt als minimale, bedwelmend trage ambientjazz: diepe bastonen, spaarzame drums, zuchtende saxofoon en behaaglijke piano-, vibrafoon- en electronicaklanken. Hun laatste album Piano Nights verscheen eerder dit jaar. Bohren & Der Club Of Gore speelt op vrijdag 7 november de enige Nederlandse show van het jaar.

Herman Kolgen & BL!NDMAN (CA/BE)
De Canadese multidisciplinair kunstenaar Herman Kolgen presenteert een drieluik van spectaculaire ‘audiokinetische’ performances op een bijzondere locatie tijdens Rewire 2014. Het gaat om de performances Train Fragments (ode aan Steve Reich), Overlapp en Dust; de eerste twee in samenwerking met de Belgische percussiegroep BL!NDMAN. Kolgen doorbreekt op hypnotiserende wijze de grens tussen hedendaagse muziek, elektronische muziek en digitale kunst.

Hydras Dream (SE)
Hydras Dream is een bijzondere samenwerking tussen de Zweedse singer/songwriter Anna Von Hausswolff en de Zweedse (film)componist Matti Bye. Het idee achter de samenwerking is om verhalen, films en mythes te vertalen naar muzikale landschappen. Hun recent verschenen album ‘The Little Match Girl’ is geïnspireerd op het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. De muzikale opvoering wordt live versterkt met film.

Von Nohrfeldt Ensemble (NL)
Von Nohrfeldt is een alter ego van de Amsterdamse componist en sound designer Rutger Muller. Hij confronteert de mystieke en duistere kant van 20ste eeuwse klassieke muziek met de ritmische energie van experimentele techno, glitch en IDM. Het hoog-gedetailleerde geluid van klassieke en avant-gardistische instrumentatie wordt verweven met digitaal gegenereerde tonen, ritmes en effecten. Het Von Nohrfeldt live-ensemble bestaat uit klassiek getrainde, avant-garde ingestelde, muzikanten Kim-José Bode (blokfluiten, vocalen), Sydney Sitters (piano), Wen-Chin Fu (cello) en Rutger Muller (live-electronica). Het ensemble improviseert live over de composities van Von Nohrfeldt.

Eerste namen:
James Holden live (UK) – Henrik Schwarz & Nik Bärtsch (DE/CH) – Colin Stetson (CA) – Bohren & Der Club Of Gore (DE) – Herman Kolgen & BL!NDMAN (CA/BE) –
Hydras Dream (Anna von Hausswolff & Matti Bye) (SE) – Von Nohrfeldt Ensemble (NL)

Deel: