In 1996 liet Joost Zweegers de muziekwereld voor het eerst kennismaken met Novastar. Hij deed toen mee aan Rockrally, een tweejaarlijkse wedstrijd voor rockbands, georganiseerd door het Vlaamse weekblad Humo. Hierna bleef het tot 2000 stil. In dat jaar kwam de single ‘Wrong’ uit en heeft Novastar in het voorprogramma gestaan van o.a. K’s Choice, Robbie Williams en Neil Young. Na het 3e uitgekomen album ‘Bangor’ en daarop volgende concertreeks is ruim 4 jaar stil geweest rondom Novastar. Op 23 januari 2014 werd de CD ‘Inside Outside’ en een bijbehorende tournee aangekondigd. Het album kwam uit in maart 2014.

Voor dit album strikte Joost een serieuze grootheid. Namelijk John Leckie. Leckie is o.a. producer van Muse’s ‘Showbiz & Origin of Symmetry’, New Order, The Verve’s ‘A storm in heaven’, ‘The Stone Roses’, Pink Floyd’s ‘Dark side of the Moon’, Radiohead’s ‘The Bend’, enz, enz.

In het uitverkocht Mezz te Breda moest het publiek duidelijk wennen aan de nieuwe nummers van de band. Daar waar de oude songs ‘Caramia’. ‘Where did we go wrong’, ‘Mars needs Women’ en ‘The best is yet to come’ (gezien de titel vreemd genoeg bijna aan het eind van de set) luidkeels en herkenbaar meegezongen werden, waren de fans met de nieuwe songs nog niet geheel bekend en bleven de kelen stil. De band zelf heeft de nummers volgens mij ook nog niet helemaal in de vingers zitten, want hier en daar hoorde ik diverse valse noten voorbij komen.

Kenmerkend tijdens live-optredens bij Joost is zijn verlegenheid en zijn drang tot perfectie. Contact met fans en publiek is iets wat hij niet echt onderhoudt. Joost speelt veelal met zijn ogen dicht. Contact met zijn bandleden heeft hij des te meer. Diverse malen heft Joost zijn hand om als een echte dirigent de bandleden precies op tijd te laten invallen. De Mezz is qua vorm een vreemde zaal. Voorin de zaal klonk de band als 4 losse muzikanten en het geluid van de basgitarist overstemde het stemgeluid van Joost.

Echter achterin de zaal (het was door de uitverkocht status wel even duwen en tenentrappen of achter te komen) was het geluid wel één geheel. Alleen door de drukte is daar totaal geen zicht op het podium. Ik miste nog wat magie deze avond. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht.

Deel: