Op donderdag 8 mei kan je voor het eerst deelnemer worden in een experiment, opgezet door een groep jonge componisten en 5 cellistes. In een zoektocht naar een nieuwe vorm van concertbeleving, richten zij zich op niet alleen muziek maar op de totale ervaring. De Amstelkerk in hartje Amsterdam wordt de eerste plek waar je voor anderhalf uur uit het drukke alledaagse leven kunt stappen en genieten van een concert dat is voortgekomen uit de gezamenlijke passie voor visuele kunst en muziek.

Ensemble FIVE werd afgelopen zomer door de componisten Kieran Klaassen en Jelle Verstraten gestart. Zij verzamelden een groep van jonge, enthousiaste kunstenaars, onder wie Mascha van Nieuwkerk uit Amsterdam: “Wij geloven dat nieuwe muziek een verbinding moet hebben met de wereld waarin we leven en de mensen die we willen inspireren.” Samen maakten zij een voorstelling die “vanuit verschillende perspectieven eenzelfde verhaal vertelt en waarin je, als luisteraar, je eigen rol zelf invult”, legt Jelle uit.

Nederlandse première
Op donderdag 8 mei in de Amstelkerk, Amstelveld 10, in Amsterdam zal het ensemble maar liefst twee concerten geven, één om 19.15 uur en het ander om 21.15 uur. Het worden de eerste concerten in Nederland uit een internationale tournee doorheen de Lage Landen. Tijdens deze concerten gaat Ensemble FIVE weg van de klassieke opstelling waarin publiek en muzikanten van elkaar verwijderd zitten. De concerten zullen van luisteren naar muziek, een fysieke ervaring maken.

“We zijn van overtuigd dat muziek weer mooi mag zijn!”, vertelt Kieran. “Bij mooie muziek denken wij aan dat gelukkige moment dat je hebt wanneer je naar muziek luistert en er helemaal in kan opgaan, wanneer je je thuis voelt, op je gemak kan zijn. Iedereen heeft wel zo’n eigen gelukzalig moment.” Dit warme en harmonieuze gevoel wordt weerspiegelt door het breed spectrum van warme, volle klanken en tegelijk een fris en onalledaags karakter van de vijf cello’s.

Een tiental componisten kregen de opdracht om nieuwe werken te schrijven voor cello kwintet. Onder hen bevinden zich jonge klassieke componisten zoals Brechtje van Dijk en Warre Simons, alsook meer gevestigde film componisten Chrisnanne Wiegel en Kieran Klaassen. De stemming van het gehele concert varieert van lichte, frisse klanken tot melancholische koralen, een bijna meditatieve beleving, een gelegenheid om te ontsnappen aan het dagelijkse leven, een tijdelijk vacuüm, om jezelf weer te vinden, een moment van catharsis.

Nieuwe concertvorm
Het is belangrijk dat je je als luisteraar gemakkelijk voelt. Daarom worden de rijen stoelen van het traditioneel concert vervangen door het decor van Ensemble FIVE, ontworpen door Ilona Overweg. Wanneer je binnenkomt kan je een plek voor jezelf uitzoeken rondom de 5 cellistes, zittend in een cirkel in het midden van het decor. Sommigen zullen de kans krijgen om zelfs plaats te nemen in het midden van deze cirkel. Op deze magische plek word je onderworpen aan de meest intense beleving van de muziek. “Muziek van nu brengen we naar het publiek en we halen ook letterlijk het publiek dichtbij ons”, licht Ilona toe. “Omsloten in het speciaal voor deze concerten ontworpen decor is ruimte voor klank, stilte, samenkomen en afstand van de werkelijkheid met een intense muziekbeleving tot gevolg.”

Deel: