North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2014 is Ambrose Akinmusire. Een Amerikaanse trompettist die zijn eigen muzikale stijl heeft ontwikkeld door op zoek te gaan naar een dynamische manier van spelen en samen te werken met artiesten van verschillende achtergronden. Hij werkte recent nog met muzikanten als Jason Moran, Herbie Hancock en Wayne Shorter. Zijn nieuwste album ‘The Imagined Savior Is Far Easier To Paint’ verscheen in maart op het vermaarde Blue Note-label.

Jurylid Frank Bolder van LantarenVenster noemt Ambrose Akinmusire een van de interessantste jonge jazztrompettisten van dit moment die zeker een groter publiek verdient. “Ambrose speelt virtuoos trompet, met enorm veel techniek, en produceert een prachtige toon. Daarnaast is hij een veelzijdig componist, die er blijk van geeft de jazzhistorie goed te kennen, maar ook onmiskenbaar interesse heeft in de betere popmuziek.” En volgens Koen Graat van November Music/Jazz in Duketown geldt hij als een van de “hottest new guys in town”.

Jurylid Gerry Godley oprichter en artistiek directeur van het 12 Points Festival hoorde Ambrose voor het eerst op North Sea Jazz “Hij was de reis naar een van de verder gelegen zalen meer dan waard. De zalen zijn, terecht, langzaam groter geworden, maar zijn muziek heeft de zelfde vasthoudende kwaliteit behouden, met dat met dat evenwicht tussen erfgoed en innovatie, vrijheid en dwang, dat is een kenmerk van de beste jazz communicators. ”

John Gilbreath van het Amerikaanse Earshot Jazz Festival : “Ambrose Akinmusire heeft alle virtuositeit, intellect, en passie voor de kunstvorm die we gewend zijn in de huidige jonge jazz-sterren, maar de manier waarop hij deze kwaliteiten integreert met zijn kenmerkende wereldbeeld, en het allemaal met opmerkelijke hart wikkelt, onderscheidt hem duidelijk van de massa. Ik geloof in deze artiest, en de kracht van de prestigieuze Paul Acket Award om hem te helpen de wereld van de jazz waar we allemaal van houden te verrijken. ”

De Paul Acket Award wordt sinds 2011 ondersteund door Stichting BNP Paribas. Jean Jacques Goron, managing director van de stichting: “Als langdurige partner van jazzmuziek, heeft de Stichting BNP Paribas al een groot aantal muzikanten geholpen met hun carrière. Als hoofdpartner van de Paul Acket Award willen wij Ambrose Akinmusare, die niet alleen een geweldige trompetist en componist is, maar ook een producer, zoals hij liet zien op zijn recent uitgebrachte CD ‘The Imagined Savior is Far Easier To Paint’ van harte feliciteren. Ambrose heeft zijn muzikale palet aanzienlijk uitgebreid, door gitarist Charles Altura toe te voegen aan het kwartet, en met het OSSO String Quartet samen met vocalisten Becca Stevens Theo Bleckmann, en Cold Specks. De nummers zijn perfect gearrangeerd, met stukken voor kwartet samen met bijna volledig geïmproviseerd tracks. Het resultaat is muziek met een echt onderscheidende identiteit. Ambrose is duidelijk voorbestemd om een ​​toonaangevende muzikant in de jazz geworden. Wij wensen hem het allerbeste.”

Ambrose Akinmusire zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het festival, waar hij op 11 juli optreedt. Komende week is hij nog te zien in het Bimhuis en Bird Rotterdam.

Deel: