Op 4 april komt na vijf jaar het langverwachte tweede album van Ryanne van Dorst, beter bekend als Elle Bandita, ‘Elle Bandita’ uit. Voor Maxazine een mooie gelegenheid voor een gesprek over dit album met Ryanne van Dorst.

Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe plaat, maar waarom heeft het zo lang geduurd? “Dank je wel! Ik was een beetje klaar met muziek maken, dit doe ik al vanaf mijn 16e, begonnen met Bad Candy, daarna The Riplets en Voicst en toen solo. Eigenlijk ben ik alleen maar met muziek maken bezig geweest.”

Elle Bandita heeft in de tussentijd een EP uitgebracht met Anne Frank Zappa en heeft gespeeld in Bullerslug, waar Bastiaan Bosma, – bekend van Aux Raus – in speelt. “Dat klopt, maar hier stond ik niet op de voorgrond, ik heb wel een beetje meegeschreven, maar ik had hier geen leidende rol, het was lekker meedoen. Op het moment dat ik met Bullerslug ging spelen, ging ik heel veel met Bastiaan om en hij heeft mij een duwtje in de juiste richting gegeven. We zijn toen begonnen te schrijven voor Bullerslug en nog een heleboel andere dingen. Bastiaan heeft op het nieuwe album twee nummers geschreven. Door Bastiaan heb ik weer een start gekregen en weer de zin om te spelen”

Inmiddels heeft Ryanne ook een nieuwe live band om haar heen, ik was erg nieuwsgierig wat ze met een aantal leden van haar oude band heeft gedaan. “Het is zo gelopen, we zijn een beetje uit elkaar gegroeid de afgelopen jaren. Niks heftigs hoor, maar ik ben om mij heen gaan kijken voor andere muzikanten, want de nieuwe plaat is een heel andere plaat geworden dan het vorige album -Queen of Fools- en ik wilde andere muzikanten om mij heen hebben. De drummer -Micha Haring- is nog wel hetzelfde, evenals de gitarist -Reinier Vermeulen-, die in de vorige live band toetsen speelde, verder zijn de bassist -Job van de Zande- en de toetsenist -Jeroen Jaquet- de nieuwe leden. Beide hebben al ervaring in de muziek bij andere bands. Het werkt heel goed en het is heel anders muziek maken”.

“De sound van de nieuwe plaat is wat lomper en naar die lompe sound was ik wel een beetje naar op zoek. Ik maakte altijd liedjes, liedjes en ik wilde dat het wat dreigender wordt en wat zwaarder. Ik heb er goed over nagedacht door wie ik dat zou willen laten mixen en ben uiteindelijk bij Pieter Kloos van The Void in Eindhoven uitgekomen. Hij mixt dingen lomp, rauw en puur en dat vond ik heel erg gaaf. Het is misschien wel even slikken als je het album luistert”, aldus de zangeres, “Op de plaat heb ik diverse stijlen geprobeerd te lenen, gothic, oude grunch, Placebo elementjes of wat Nine inch Nails, wat vreemdere invalshoeken, i.p.v. alleen punkrock want dat was de vorige plaat; punkrock en hardrock. In de break die heb ik genomen, was ik niet helemaal gelukkig, dat was niet leuk en ik was best down. Veel liedjes gaan daar over, qua thema is het wat zwaarder. Bij de vorige plaat was ik boos, bedachtzamer” Naast live spelen wil ze dan ook gelijk weer gaan schrijven, zodat het niet weer 4 of 5 jaar duurt voordat er een nieuw album uitkomt.

Op 29 maart is de releaseshow van het album in Rotown in Rotterdam. Ryanne wil eerst de plaat aan haar eigen stadje geven en dan is de rest van Nederland aan de beurt. In de zomer van 2013 heeft Ryanne meegedaan met het ‘Nirvana Nevermind’  project, dat op Lowlands live werd gespeeld. Hier deden onder anderen ook DeWolff, Moss, Kensington en The Opposites aan mee. Ik vroeg haar hoe ze dat vond om te doen… Ze reageert enthousiast: “Dat vond ik heel leuk om te doen. Ik had zolang niet voor een groot publiek gespeeld en dan sta je in de Alpha tent op Lowlands. Dat was wel even slikken, maar toen ik daar stond was het wel weer heel naturel allemaal. De reacties hierop waren erg positief.” De positieve energie heeft ervoor gezorgd dat de zangeres voldoende energie kreeg voor het maken van de plaat, die nu dan eindelijk in de winkels komt.

Elle Bandita en live band zijn de komende tijd nog live te zien door het hele land:
29 maart Rowtown, Rotterdam
9 april Paradiso, Amsterdam
11 april Supermarkt, Den Haag
24 mei Forever Young festival, Grootebroek
6 juli Muze Misse, Oss

Foto (c) Pim Top

Deel: