Het begint een nieuwe rage te worden. Acteurs en actrices die per se een zangcarière naast hun acteerwerk willen. Hadden we de afgelopen jaren nog albums en singles ter oren gekregen van Hugh Laurie (House M.D.), Mary-Lou Stenis (Swift), Anna Kendrick (Twilight Saga/Cups), Antonie Kamerling (Hero & The Hero’s), Patrick Swayze (Dirty Dancing), Linda Roos & Jessica (moest dat nou echt?), het Australische trio Jason Donovan, Natalie Imbruglia en Kylie Minogue (Neighbours), David Hasselhoff (schijnt in Duitsland echt gewaardeerd te worden om zijn zangkunsten) en zelfs William Shatner (Captain Kirk), het rijtje (dat overigens nog veel en veel langer is) wordt nu aangevuld met nummertje zoveel die alleen acteren niet genoeg vond.

Lea Michele, ‘Rachel Berry’ uit de tv-serie ‘Glee’ heeft al een aardig repertoire als het gaat om acteren. De actrice stond al op Broadway in ‘Fiddler on the Roof’ ‘Ragtime’ en ‘Les Misérables’, speelde Anne Frank in de Engelstalige versie van het theaterstuk Het Achterhuis, was te zien in de film ‘Legends of Oz: Dorothy’s Return’ en speelde voor ‘Glee’ al in ‘Third Watch’. Om dan nu, net na het verlies van haar vriend Cory Monteith, de ‘Glee’-acteur met zie Lea een relatie had en in 2013 overleed aan een overdosis heroïne, te komen met een debuutalbum.

Lea-Michele-Louder-2014-1200x1200Op ‘Louder’ beschrijft Lea Michele haar ervaringen van het afgelopen jaar en haar reis als artiest tot nu toe. Opener ‘Cannonball’ is geschreven door de Australische Sia (bekend van onder anderen ‘Titanium’, een van de hits die ze had met David Guetta). Een regelrechte hit had het moeten worden, want Sia schreef naast enkele van haar eigen hits ook hits voor Ke$ha, Christina Aguilera en Rihanna. Het nummer, dat Lea opdroeg aan haar overleden verloofde (2 weken na zijn overdosis stond de bruiloft op de planning), had echter niet het gewenste succes in ons land. Ook de andere 5 (!!!) singles die al van het album werden gehaald brachten de wereld niet in opperste verroering en dat geeft vaak al aan hoe het met de plaat gesteld staat.

Het was voor platenmaatschapij Columbia een makkelijke gok om een actrice die toch al de nodige bekendheid genoot een platencontract aan te bieden. Zeker in de tijd dat een platendeal niet meer zo vanzelfsprekend is als het ooit was in het verleden. De fans zullen zich namelijk waarschijnlijk weinig aantrekken van het gegeven dat ‘Louder’ niet echt een kneiter van een hit bevat. De plaat beslaat een 11-tal tracks die erg voorzichtig zijn, nergens uit de band springen en ogenschijnlijk eenvoudig zijn gekozen. Noem het de afdankertjes van andere artiesten, noem het een opgedrongen nevenproject van Sia (die ongeveer de helft van de nummers heeft meegeschreven). Wij weten het niet, maar als je een sterk team en een sterk label achter je hebt staan (en medewerking krijgt van een aantal hitschrijvers (Christina Perry, David Hodges, Stargate, Sia)), dan moet je wel van erg sterke huize komen om met 11 verschillende nummers een zo eentonig geheel te maken.

Naast het zingen heeft Lea Michele slechts een kleine bijdrage geleverd aan het schrijfprocess, met 2 nummers waar ze wat aan meeschreef. Misschien het meest aansprekende is dan het slotaccoord ‘If you say so’, waarin ze nog even een laatste treurzang over het overlijden van haar fiancé laat horen, maar moet iedereen nu bij een overlijden direct per sé zijn of haar treurnis verwerken op een cd die ook in de rekken komt te liggen? Misschien dat ik ongelijk krijg, maar mijn gok is dat we na ‘Louder’ niet snel meer een plaat te horen krijgen van de actrice. En laat dat een hint zijn naar andere acteurs en actrices, aangezien er een spreekwoord bestaat met iets over schoenmakers en leesten… (5/10) (Columbia Records/Sony)

Deel: