Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat de Tilburgse Krezip er een eind aan maakte. De leden vonden dat ze na ongeveer 12 jaar hun eigen weg moesten gaan. Joost van Haaren, Jan Peter Hoekstra en Bram van den Berg richtten het Guild of Stags op, Anne Govaert en Annelies Kuijster gingen weer verder met studeren en frontvrouw Jacqueline Govaert ging solo. Een van de beste bands uit de hedendaagse muziekgeschiedenis viel uiteen en vriend en vijand had verwacht dat er toch wel één of meerdere hitartiesten uit voort zou komen.

Jacqueline Govaert had als frontvrouw de hoogste verwachtingen waar te maken. Haar vrijwel solo-versie van ‘I would stay’ deed de faam van Govaert tot grote hoogten reiken. Dit was de zangeres waar Nederland al jaren op had gewacht, hoewel Krezip na deze megahit nooit echt meer op hetzelfde niveau kwam. Toen Govaert in 2009 solo ging waren de verwachtingen hoog gespannen. Solodebuut ‘Good Life’ uit 2010 viel een beetje tegen, hoewel de fans de cd natuurlijk wel moesten omarmen. Na enkele maanden hoorde je echter niets meer van de zangeres en het leek er op alsof Govaert het moederleven een kans had gegeven met twee schatten van kinderen. Toch kriebelde het en komt de zangeres nu met ‘Songs to Soothe’, een album, dat volgens Govaert terug gaat naar de basis.

Jacqueline GovaertOp ‘Songs to Soothe’ gaat Govaert voor haar doen ook echt terug naar de basis en neemt plaats, alleen achter haar piano. Vorige zomer opgenomen in Los Angeles bij Mitchell Froom, die eerder werkte met o.a. Paul McCartney, Ron Sexsmith, Elvis Costello, Crowded House, Sheryl Crow. En dan een stel artiesten van naam, waaronder zelfs niemand minder dan Vonda Shepard (tegenwoordig getrouwd met Froom), dan zijn de verwachtingen hoger gespannen dan ooit.

Die verwachtingen worden helaas nergens ingewisseld. Jacqueline Govaert’s stem is zuiver als altijd, rustig, ingetogen, maar springt er nergens eens lekker uit de band. Het spannende van ‘Good Life’ haalt ze nergens, laat staan het hoge niveau dat ze bij Krezip had. Goveart lijkt op ‘Songs to Sooth’ te bevestigen waar we al bang voor waren: als solozangeres is ze gewoon niet interessant genoeg. Laat Govaert lekker als achtergrondzangeres meezingen bij een ander, laat haar lekker zingen in een band met genoeg afwisseling, maar laat haar verder niet te veel uitdagingen zoeken. Als zelfbescherming.

Krezip gaf een kleine 5 jaar geleden de brui aan een hitformatie. En met de keuze Guild of Stags, solo of studeren, lijkt het er na 5 jaar op dat Anne en Annelies overduidelijk de beste keuze hebben gemaakt. (5/10) (Sony Music)

Deel: